Första svenska återinsjuknandet bekräftat

Publicerad 16 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Nu har även Sverige fått sitt första bekräftade fall av en person som insjuknat i covid-19 två gånger.
Nu har även Sverige fått sitt första bekräftade fall av en person som insjuknat i covid-19 två gånger.Foto: Johan Nilsson/TT

En 53-årig kvinna har blivit det första svenska bekräftade fallet av återinsjuknande i covid-19. Detta sedan hon testats positivt för det nya coronaviruset både i maj och augusti, skriver Dagens Nyheter.

Det är vid Sahlgrenska universitetssjukhuset som fallet har konstaterats efter att man har analyserat de olika virustammarnas arvsmassa i sin helhet.

– På tio positioner skilde sig virusstammen från i maj från den stam som provtogs i augusti. Det gör att vi kan säga att det är två olika infektioner och inte samma som legat vilande, säger ST-läkaren Johan Ringlander till tidningen.

Fyndet är dock inte så överraskande, menar forskarna, eftersom enstaka liknande fall har rapporterats internationellt.

Johan Ringlander tyckier dock inte att fallet påverkar de tidigare bedömningar som gjorts kring immunitet.

– Om något visar detta att kvinnan faktiskt fått en partiell immunitet. Hon hade väldigt mild sjukdom andra gången, så det tyder på att hon fått ett visst skydd efter sin första infektion.

Johan Nilsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.