Försvararnas taktik: grilla Trez vän

Malmö När mannen sköts i bilen fick han ett skott i lungan och ett som borrade sig djupt in i hjärnan och sitter kvar där.
Malmö • Publicerad 16 maj 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

När mannen sköts i bilen fick han ett skott i lungan och ett som borrade sig djupt in i hjärnan och sitter kvar där. Båda skotten, var för sig, var livshotande, har läkare konstaterat.Hjärnskadan har förutom synnedsättning gett honom försämrat minne – och det märktes när han hördes under rättegången. De flesta frågor hade han svårt att ge något svar på. Därför fick åklagarna förlita sig på att läsa upp saker han sagt i de tidiga polisförhören, och fråga om han mindes att han sagt det.– Det stämmer nog, det är det jag har sagt, men just nu i detta tillfället har mitt minne försämrats. Jag har jättelätt att glömma saker och har tappat mycket. Jag kan inte säga saker som jag inte minns just nu, sade han.De första gångerna Trez vän förhördes var på sjukhuset, dagarna efter att han vaknat upp ur narkosen.Då var han tungt medicinerad och kom inte ihåg från ena dagen till nästa att han blivit förhörd dagen före. Det, och att han nu inte minns vad han har sagt då, siktade försvararna in sig på.Till exempel sade Trez vän under ett av de tidiga förhören att skytten var blond med vikar i håret, i 40-årsåldern, och såg svensk ut – misstänkt lik Peter Mangs, som först knappt ett år senare skulle gripas.– Men vid ett annat förhör har du sagt att du inte såg hans ansikte, att det bara var mörkt? frågade Mangs försvarare Douglas Norking retorisk.– Jag minns inte i dag vad jag sagt. Jag har försämrat minne och det har varit många förhör, sade Trez vän. Han har också sagt att det var "en alban" som sköt honom till sin kusin, och till polisen att "dom sköt mig" – som om det skulle varit flera gärningsmän på platsen.– Det du står och läser upp nu, jag minns inte detta. Jag minns inte vad jag har sagt, sade mannen.På huvudet har han stora ärr efter skjutningen och operationerna. Något som har påverkat hans liv väldigt mycket, beskrev han.– Det kommer blickar, mina ärr syns, man får skumma blickar hela tiden. Det är inte roligt. Mitt liv har förstörs helt. Det är inte alls så här jag har valt. Det har blivit helt annorlunda, sade han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.