Annons

Fortsatt lugnt på festivalen på Järvafältet

Inga oroligheter har rapporterats från den eritreanska festivalen på Järvafältet i Stockholm på lördagen.
Brott • Publicerad 5 augusti 2023
Den eritreanska festivalen på Järvafältet dagen efter oroligheterna i torsdags.
Den eritreanska festivalen på Järvafältet dagen efter oroligheterna i torsdags.Foto: Ali Lorestani/TT

Enligt polisens presstalesperson Mats Eriksson har polisen kontrollerat en del personer och händelser, men situationen är fortsatt lugn.

– Det är grönt läge, vilket innebär att vi har kontroll på situationen. Det har hittills varit lugnt i dag, med undantag för några småsaker, sade Mats Eriksson vid 16.30.

Annons

– Vi har en god resurs på plats. Vår förhoppning och målbild är att festivalen kommer att kunna genomföras utan allvarliga ordningsstörningar.

I torsdags bröt ett våldsamt upplopp ut vid festivalen, som krävde en stor insats från polisen för att hantera. Över 50 personer skadades, varav åtta allvarligt, och över 100 personer frihetsberövades. En person anhölls misstänkt för mordbrand.

Polisen fick under fredagen uppgifter om att motdemonstranter från Nederländerna var på väg i buss till Sverige och festivalen. Sara Andersson, presstalesperson på polisen i Skåne, sade på lördagen att man inte hade stoppat några bussar från att komma in i landet. Däremot har en buss som kopplats till oroligheterna i torsdags lämnat Sverige.

Fakta: Festivalen på Järvafältet

Festivalen i fråga, Festival Eritrea Scandinavia, har anordnats sedan 1990-talet, enligt Nyhetsbyrån Järva. Evenemanget har tidigare fått kritik för att gå den eritreanska regimens ärenden. Det har också rapporterats om att regimen tjänar miljontals kronor på festivalen.

Tidigare har många demonstrerat mot festivalen under parollen "Dawit Isaak Campaign" efter den eritreansk-svenske författaren Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001.

Eritrea frigjorde sig från Etiopien 1993. Eritrea under ledning av Isaias Afwerki är i praktiken en enpartistat och en av världens hårdaste diktaturer.

Källa: TT, Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons