Fortsatt stor smittspridning i Tyskland

Publicerad 9 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Vårdpersonal genomför ett covid-19-test i Berlin.
Vårdpersonal genomför ett covid-19-test i Berlin.Foto: Kay Nietfeld/AP/TT

Torsdagens kraftiga ökning av antalet nya covid-19-fall i Tyskland tycks inte ha varit någon isolerad händelse. Även på fredagsmorgonen rapporterar smittskyddsmyndigheten RKI över 4 000 fall det senaste dygnet – en nivå som inte skådats sedan i april.

Värst drabbade är storstäderna Berlin, Bremen och Frankfurt am Main, som alla har fler än 50 fall per 100 000 invånare de senaste sju dagarna. På delstatsnivå har Nordrhein-Westfalen, Baden-Württemberg och Bayern flest fall i absoluta tal, vilket inte är förvånande, då de tre delstaterna är landets mest folkrika.

Även antalet patienter på de tyska intensivvårdsavdelningarna blir fler. För närvarande vårdas nära 500 personer på iva, varav 239 ligger i respirator, enligt RKI.

I onsdags enades merparten av Tysklands delstater om ett så kallat "Beherbergungsverbot" – inhysningsförbud – som förbjuder hotellägare att välkomna besökare från riskområden, även inom Tyskland, försåvitt de inte kan uppvisa ett negativt covid-19-test från de senaste 48 timmarna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.