Annons

Frankrike: Tusentals i protest mot extremhögern

Publicerad 12 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Vänsterdemonstranter deltog i protester mot högerextremism runt om i Frankrike på lördagen. Här i Bayonne i sydvästra Frankrike.
Vänsterdemonstranter deltog i protester mot högerextremism runt om i Frankrike på lördagen. Här i Bayonne i sydvästra Frankrike.Foto: Bob Edme

Tiotusentals människor runt om i Frankrike har under lördagen demonstrerat mot "attacker mot friheten" och mot det som arrangörerna bakom protesterna beskriver som ett ökande inflytande av högerextremistiska tankar inför nästa års presidentval.

Medlemmar från mer än 100 vänsterorienterade organisationer deltog i "Frihetsmarscher" i städer och mindre orter i hela landet.

Annons

Protesten var den första möjligheten på ett och ett halvt år för Frankrikes splittrade vänster att demonstrera på gatorna, något som inte tillåtits på grund av pandemirestriktioner.

Enligt arrangörerna deltog 70 000 demonstranter i Paris och cirka 150 000 runt om i landet. Inrikesdepartementets hävdar dock att det endast var 9 000 i huvudstaden och 37 000 på andra platser.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons