Annons

Fransk-brittiskt avtal om kustbevakning

Frankrike och Storbritannien har slutit ett avtal om bättre övervakning vid Engelska kanalen.
Syftet är att drastiskt få ner antalet migranter och flyktingar som båtvägen tar sig till de brittiska öarna.
Storbritannien/Frankrike • Publicerad 14 november 2022
Inrikesministrarna Suella Braverman och Gerald Darmanin med sitt nya avtal.
Inrikesministrarna Suella Braverman och Gerald Darmanin med sitt nya avtal.Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Enligt avtalet ska Storbritannien betala Frankrike 72,2 miljoner euro till och med nästa år. I gengäld ska Frankrike öka sin patrullering av stränder och vatten längs kusten med 40 procent.

Enligt det nya avtalet ska ytterligare 350 poliser vakta stränderna mellan Calais och Dunkerque och ett stort antal nya drönare ska köpas in.

Annons

Det finns däremot inget i avtalet som säger hur många migranter som ska stoppas, eller vad som ska hända med de som hindras under färden.

Pengarna, nära 800 miljoner kronor, är 100 miljoner kronor mer än av britterna i dag betalar fransmännen för att bevaka kusten.

Utskällt avtal

Den brittiske premiärministern Rishi Sunak hyllar inte oväntat avtalet – som annars redan har skällts ut i hans hemland.

För hårda tag och helt utan omtanke om eller åtgärder för de som är på flykt, säger hjälporganisationer som brittiska Refugee Council.

För lite och helt utan krav på att migranterna som fångas in faktiskt grips, klagar flera konservativa politiker i underhuset. Tim Loughton, tidigare minister med ansvar för barnfrågor, anklagar enligt The Times bland annat regeringen för att kasta pengarna i sjön.

Dramatisk ökning

Politikerna får stöd av gränspolisen.

– Det här räcker inte, och bristen på detaljer är talande. Om man stoppar tusentals i dag och släpper dem, vad hindrar dem från att försöka igen i morgon? Det finns ingen plan alls, säger Lucy Moreton, företrädare för gränspolisens fackförbund, enligt The Guardian.

Hittills i år har över 40 000 migranter och flyktingar tagit sig över Engelska kanalen. Det är en markant ökning mot fjolårets drygt 28 000 och de 8 700 som kom år 2020.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons