Franska armén flyger sjuka till militärsjukhus

Franska coronapatienter har flugits till militäranläggningar med försvarets flyg för att avlasta sjukvården.
Åtgärden är historisk i landet som kämpar mot virusets framfart.
Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En läkare som behandlar coronasjuka patienter går ut ur ett provisoriskt tält som används som väntrum i Créteil, utanför Paris.
En läkare som behandlar coronasjuka patienter går ut ur ett provisoriskt tält som används som väntrum i Créteil, utanför Paris.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Fransk militär har transporterat sex coronasjuka patienter i kritiskt tillstånd till en militäranläggning i Toulouse i söder för att avlasta sjukvården som drabbats hårt av coronaviruset.

Fem andra militärsjukhus står redo att ta emot patienter.

Bristningsgränsen nådd

Patienterna flögs från staden Mulhouse under onsdagen sedan läkare i östra delen av landet, som är hårdast drabbad, varnat för att sjukvården är på bristningsgränsen.

I städer som Mulhouse and Colmar rapporteras omkring tio nya kritiska sjukdomsfall om dagen. Det larmas om en brist på sjukhusmaterial och ansiktsmasker samt utmattning och sjukskrivningar hos personalen. Läkare säger också att en punkt där de måste börja välja mellan vilka patienter de ska prioritera snart kan vara nådd.

"Första gången"

President Emmanuel Macron sade i måndags att landet befinner sig i "krig" mot sjukdomen och regeringen har beordrat att det så kallade Morphée-systemet, som används av militären sedan 2006, utnyttjas. Det omfattar flygplan med sjukhusutrustning som hittills använts flera gånger för att evakuera soldater från konfliktzoner i Afghanistan och Kosovo.

– Det här är första gången som Morphée-systemet används till förmån för civila patienter. Den kritiska situationen i (provinsen) Alsace berättigar det här, säger en talesperson för franska militären.

Militären förbereder sig också för att sätta upp ett fältsjukhus med över 30 intensivvårdsplatser i Mulhouse.

Över 9 100 personer i Frankrike har bekräftats bära på viruset, som hittills krävt drygt 260 liv i landet.

Polis patrullerar ett tomt torg i Lille i norra Frankrike.
Polis patrullerar ett tomt torg i Lille i norra Frankrike.Foto: Michel Spingler/AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron under ett tv-sänt tal till nationen i måndags.
Frankrikes president Emmanuel Macron under ett tv-sänt tal till nationen i måndags.Foto: France Televisions/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.