Annons

Frederiksen efter spionuppgift: "Inte korrekt"

Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) anser inte att relationen till Tyskland och Frankrike behöver återupprättas efter uppgifterna om spionaget. Arkivbild.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) anser inte att relationen till Tyskland och Frankrike behöver återupprättas efter uppgifterna om spionaget. Arkivbild.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix/TT

– Det ska inte förekomma systematisk övervakning av allierade.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) tog under onsdagen bladet från munnen och uttalade sig om uppgifterna att USA via Danmark avlyssnat politiker i Norden och övriga EU.

Annons

Uppgifterna, som publicerades av SVT i söndags, avslöjade att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA med dansk hjälp bland annat spionerat på ledande svenska, tyska och franska politiker och tjänstemän.

Sedan uppgifterna framkommit har Sveriges statsminister Stefan Löfven liksom den franska presidenten Emmanuel Macron och den tyska premiärministern Angela Merkel krävt en förklaring av USA och Danmark.

Mette Frederiksen menar dock inte att avslöjandet innebär att Danmark kommer behöva återupprätta relationen till länderna.

– Jag tycker inte att det är korrekt att påstå att det finns behov av att återupprätta relationerna till Frankrike eller Tyskland. Vi har en pågående dialog, även inom underrättelsetjänsten, säger Mette Frederiksen när hon får frågan på en presskonferens.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons