Annons

Friskola stängs: "Risk för eleverna"

Skolinspektionen låter stänga friskolan Nya kastets skola i Gävle.
Skolan har fortfarande koppling till religiös extremism och eleverna riskerar att utsättas för radikalisering, enligt beslutet.
Publicerad 9 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Skolinspektionen stänger fristående skolan Nya kastets skola. Arkivbild.
Skolinspektionen stänger fristående skolan Nya kastets skola. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Skolinspektionens beslut innebär att eleverna på skolan, från förskoleklass till årskurs 6, måste byta skola. Tillståndet att driva skola löper ut vid årsskiftet.

Nya kastets skola är inte registrerad som konfessionell, men har en inofficiell muslimsk profil.

Annons

Skolan bytte ägare i våras och det är detta ägarbyte som Skolinspektionen har granskat. Men den nya ägaren, tillika skolans tidigare rektor, får alltså underkänt som huvudman.

– Den nya ägaren och den tidigare ägaren har ingått ett så kallat bulvanförhållande, där vi bedömer att den nya ägaren inte intar en självständig hållning gentemot den gamla ägaren, säger Andreas Gydingsgård, enhetschef vid Skolinspektionen.

Hot mot rikets säkerhet

Att den nya ägaren fortsatt har kontakt med den gamla innebär en allvarlig risk för eleverna, enligt Skolinspektionen beslut.

– Vi har mottagit uppgifter från Säkerhetspolisen om att den tidigare ägaren har kopplingar till extremistnätverk och att det finns en risk att elever utsätts för otillbörlig påverkan inom ramen för skolverksamheten, säger Andreas Gydingsgård.

Bland annat ska den tidigare ägaren ha haft kontakt med tre personer som av Säpo, Migrationsverket, Migrationsöverdomstolen och regeringen bedöms utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Skolinspektionen har dock inte några uppgifter om att elever uttryckt extrema åsikter.

Skolinspektionen skriver vidare i beslutet att den nya ägaren lämnat oriktiga uppgifter och på det viset "försökt dölja vissa omständigheter som kan tyda på att det finns kopplingar mellan skolan och den våldsbejakande extremistiska miljön". Dessa handlar bland annat om hur länge han känt den förre ägaren, samt vilken personal som finns vid skolan.

Besöker skolan

Skolinspektionen påpekar också att utredningen visat att den förra ägaren regelbundet besöker skolan. En släkting till honom ingår i skolans "stab" och en annan släkting jobbar på skolan.

Den nya ägaren förnekar dock att den tidigare ägaren har något inflytande, och uppger också att det inte finns någon koppling mellan skolan och islamistisk extremism.

Allt detta sammantaget får Skolinspektionen att landa i beslutet att skolans tillstånd måste dras in:

Annons

"Vad som framkommit har på ett grundläggande sätt rubbat förtroendet för huvudmannen och dess företrädare. Huvudmannen har genom nuvarande upplägg visat sig beredd att försöka kringgå lagstiftningen och får därmed sägas sakna möjlighet att följa ett föreläggande", skriver myndigheten.

Ministern välkomnar beskedet

TT: Ni har känt till problemen på skolan länge. Varför har beslutet dröjt?

– När Skolinspektionen genomför inspektioner behöver vi göra en allsidig och noggrann utredning. Vi behöver också kunna bevisa att det som framkommit i vår utredning håller vid en prövning i domstol, säger Andreas Gydingsgård.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) välkomnar beskedet.

"Extremism och kriminalitet ska rensas ut ur den svenska skolan. Jag är nöjd med regeringens nya bestämmelser om ägar- och ledningsprövning som har gett Skolinspektionen skarpare verktyg för att inte bara kunna granska skolor utan även ökade möjligheter att granska dess ägare", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Tiotal skolor

Säkerhetspolisen har tidigare hävdat att ett tiotal svenska skolor och förskolor drivs av personer med kopplingar till våldsbejakande extremism. Det är oklart hur många som är aktiva i dag.

TT: Är det fler skolor som är under lupp just nu?

– Inom ramen för arbetet med att minska tillväxten till extremistmiljöerna ser vi bland annat olika plattformar som finns för att öka rekryteringen. Där jobbar vi hela tiden, och vad gäller skolor och skolverksamheter finns en risk att man skulle kunna utnyttja den typen av plattformar, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

Att Säpo tillfrågas om bedömningar gällande skolor är relativt nytt.

– Samverkan med andra myndigheter utvecklas hela tiden. Jag kan bara konstatera att vi nu är med och lämnar yttranden i de här frågorna, säger Karl Melin.

Annons

Anna Lena Wallström/TT

Petronella Uebel/TT

Anja Haglund/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons