Frivillig gudstjänst efter avslutningen

Broby – Folket ville ha det, man ville att traditionen ska fortsätta, säger Anders O Johansson, som berättar att många – föräldrar, farföräldrar, morföräldrar och ungdomar – har uttryckt en önskan om att få komma till kyrkan på avslutningsdagen.
Publicerad 15 maj 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

– Folket ville ha det, man ville att traditionen ska fortsätta, säger Anders O Johansson, som berättar att många – föräldrar, farföräldrar, morföräldrar och ungdomar – har uttryckt en önskan om att få komma till kyrkan på avslutningsdagen.Norra Skåne har tidigare berättat om debatten kring skolavslutning i kyrkan. Det blir i år ingen skolavslutning i kyrkan på grund av skollagen. Men nu har kyrkorådet beslutat att kyrkan ska erbjuda en frivillig gudstjänst på skolavslutningsdagen. Den anordnas i samarbete med musikskolan, som är frivillig och därför inte lyder under Skolverkets regler.– Det viktigaste är att barnen får framträda, säger Anders O Johansson. Musikskolans ungdomar ska svara för större delen av samlingen. – Det kommer att sjungas sommarpsalmer och så blir det en liten andakt, berättar kyrkoherden.– En bra lösning, konstaterar han.Du är inte orolig för att det ska bli dålig uppslutning nu när det är en frivillig gudstjänst?– Nej, de som vill komma kommer. Vi är aldrig intresserade av att tvinga någon att gå i kyrkan. Vi vill bara bjuda in alla och det är jättebra att samlingen är frivillig.Han påpekar att det inte är någon schism mellan kyrkan och skolorna i Broby.– Nej, det är absolut inte någon konflikt. De har sina regler som de måste följa.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.