Nej mot nej i EU:s träta med Ungern
Det som skulle ha varit fyra tunga beslut på EU:s finansministermöte i Bryssel på tisdagen blev till sist egentligen ingenting.
Dragkampen mellan Ungern och övriga EU går i stället vidare. Ungern vill inte godkänna ett omfattande EU-lån till Ukraina och en gemensam miniminivå för bolagsbeskattningen. Och EU-länderna vill inte säga ja till Ungerns plan för pengar från EU:s stora coronastöd eller häva frysningen av miljarder i EU-bidrag som hålls inne av oro för korruption och bedrägerier.
Vidare utan Ungern?
I kläm hamnar Ukraina som riskerar att få vänta på nödvändiga miljarder i EU-stöd.
– Självklart hade jag önskat att vi skulle kunnat fatta beslut om Ukraina i dag för Ukraina behöver vårt stöd. Jag hoppas att vi ändå ska kunna göra det inom några dagar, men vi får se. Det är Ungern som blockerar detta, konstaterar finansminister Svantesson på väg ut från mötet.
Visserligen finns en liten öppning för Ukraina om övriga EU sköter utlåningen på egen hand, utan Ungerns inblandning.
– Vi kommer inte att avskräckas. Vår ambition är fortfarande att vi ska kunna inleda de första utbetalningarna till Ukraina i början av januari. Vi kommer att leta efter en lösning som stöds av 26 medlemsländer (av EU:s 27), sade Tjeckiens finansminister Zbynek Stanjura inne på mötet.
"Måste backa"
Stanjura hoppas att en sådan lösning i så fall ska kunna vara färdig att besluta om på någon form av extramöte redan före årsskiftet, då Tjeckien lämnar över sin roll som ordförandeland i EU:s ministerråd.
Klubban tas då över av Sverige – där finansministern sätter sitt hopp till omedelbara diskussioner.
– Vi får se om det krävs ett extra möte eller om det kan tas på ett annat sätt. I grund och botten måste det vara intensiva förhandlingar de närmaste dagarna. Det är ju ett förhandlingsspel där vårt fokus är att Ukraina ska ha sina pengar och Ungern måste backa, säger Svantesson.
Bidrag fryses
När det gäller de EU-bidrag till Ungern på motsvarande 80 miljarder svenska kronor, som EU-kommissionen föreslagit en frysning av, behöver EU-länderna ta ett beslut senast den 19 december.
Intresset att gå Ungern till mötes på den sidan är lågt från Svantessons sida.
– Vi delar helt kommissionens bild att här har man (Ungern) mer att göra och därför hålls också pengarna tillbaka. Här handlar det om att Ungern måste kunna leverera på alla delar för att få sina pengar, säger finansministern i Bryssel.
Fakta: Trätan med Ungern
Fyra frågor sitter i kläm i den nuvarande trätan mellan Ungern och övriga EU:
* EU-kommissionen föreslog i september att 7,5 miljarder euro i EU-bidrag till Ungern ska hållas inne av oro för korruption och bedrägeri. Ungern har utlovat och inlett genomförandet av åtgärder för att möta oron – men kommissionen anser fortfarande att pengarna inte bör betalas ut. Beslut behöver tas av medlemsländerna senast den 19 december.
* EU-länderna har heller ännu inte godkänt Ungerns plan för användandet av 5,8 miljarder euro från EU:s stora stödfond efter coronapandemin. Här behövs ett beslut senast vid årsskiftet.
* Ungern blockerar sedan i somras ett EU-beslut om den uppgörelse om en gemensam miniminivå för bolagsskatt på 15 procent som förhandlats fram via ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.
* Ungern vill heller inte säga ja till EU-kommissionens förslag om att ge Ukraina ett långsiktigt lån på totalt 18 miljarder euro under 2023 för att kunna sköta landets löpande utgifter.