Annons

Fullt ös för hela familjen

Kultur och Nöje Barnfavoriten Ayla Kabaca kommer utlovar en fartfylld Trollsjökväll.
Publicerad 29 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Ayla Kabaca är mitt uppe i en repetition inför Barnens allsång på Skansen. Hon berättar glatt att hon och bandet håller på att testa en handdocka som kallar sig House Mouse och att hon för bara någon minut sedan fick höra låten som hör till för första gången. Hon är mycket nöjd, tror att barnen kommer att uppskatta den och börjar genast nynna på melodin. Det är med andra ord inte svårt att förstå att barnen älskar denna energiska och och mångsidiga artist som vi under många år sett som programledare i SVT:s Bolibompa och i barnföreställningar runt om i landet.

– Jag älskar verkligen det jag gör, och om jag får skita i jantelagen så måste jag säga att jag är bra på det också. Om jag har en stor styrka så är det att kunna ta en publik. Jag är varken rädd eller nervös och jag tycker att jag har koll på vad som fungerar. Däremot är det såklart en utmaning för mig själv och den dag jag tycker det är tråkigt så är det bara att lägga av. Barnen ska aldrig behöva möta en trött och oinspirerad Ayla, säger Ayla Kabaca.

Annons

Att det blev just teater och musik från början har hon sina syskon att tacka för.

– Jag kommer från en väldigt stor familj med fem syskon. Jag är barn nummer fyra uppifrån räknat. Det har alltid varit det stora skämtet att jag var tvungen att hitta på något eget och speciellt för att familjen skulle se och höra mig. Så då blandade jag teater och musik, och det fungerade! skrattar Ayla.

Under uppväxten i Täby lärde hon också känna Emma Peters, idag känd från bland annat humorgruppen Grotesco och tv-serien Fina familjen. Tillsammans upptäckte de teaterns magiska värld.

– Emma drog med mig till en fritidsgård med teaterprofil när vi gick i fyran. Sedan var vi med i allt fler teatergrupper och det var nog första gången jag verkligen kände att det här gillade jag. När vi gick i åttan eller nian såg vi Romeo och Julia på Dramaten och där och då bestämde vi att alltid fortsätta med teatern. Den där föreställningen var det bästa jag någonsin sett i mitt liv, berättar Ayla.

– Jag tänker rätt ofta på detta faktiskt. Tänk om det finns någon i min egen publik som känner likadant, att det är så bra att de sedan i framtiden också vill syssla med det. Men hur kom det sig att du ville rikta in dig på just barn som målgrupp?

– Egentligen var det nog rätt omedvetet tror jag. Det är något i tilltalet som jag gillar. Jag köppte barnlitteratur långt innan jag själv fick barn. Efter att jag hade gått ut Scenskolan så var jag programledare för Sommarlovsmorgon. Det var väl då jag insåg hur kul det var.

Sedan dess har det blivit många år som programledare för Bolibompa för Ayla Kabaca. Men hon har också varit med i musikaler, satt upp barnföreställningar, spelat in barnskivor och även blivit grammisnominerad för barnskivan 12 sånger om månaden som hon spelat in med Norrköpings symfoniorkester.

Vad är roligast med att jobba med barn?

– Det finns alltid så mycket att utforska och så får man så mycket tillbaka. Det är en helt annan respons. Mycket ärligare. Det bästa är ju när man lyckas underhålla en hel familj så att föräldrarna faktiskt glömmer bort att kolla Facebook. Jag älskar scener som den på Trollsjön där jag och Klas nu ska spela, för att man kommer nära publiken. Det är bara att ge sig ut bland den och det skapar en sådan härlig stämning.

Vad kan man förvänta sig på Trollsjökvällen?

Annons

– Jag och Klas kör interaktivt med publiken. De som vill sjunga med sjunger med, och de som vill dansa dansar med. Det kommer att bli låtar som barnen känner igen, både klassiker och våra egna. Ett härligt röj med en partystämning. Alla ska kunna vara med!

Hur tror du att femåriga Ayla hade tyckt att du skött dig på scen om ni fick träffas?

– Haha, vad galet. Hon hade älskat paljettskorna. Och att det var drag och energi. Jag har dock inte bestämt mig för vilka paljettskor det blir. Jag är född 1978 och var barn nummer fyra som sagt, så det var inte mycket paljetter på den tiden kan jag säga. Det har slagit över nu istället.

Under Trollsjökvällen uppträder också den professionella fotbollsfreestylern Emil Källdoff.

– Det ska bli så grymt kul att få göra det här med Emil, han tillhör ju de bästa i världen. Vi har kommit överens om att han ska lära mig ett fotbollstrick. Lycka till säger jag, lycka till!

Fakta:

Snabbkoll: Ayla Kabaca

Bakgrund: Skådespelerska, musiker, musikalartist och programledare som främst inriktat sig på barnunderhållning. Har under många år jobbat som programledare för Bolibompa och har två år nominerats till Årets kvinnliga programledare när hon jobbade med programmet Ramp på Utbildningsradion. Inledde dock sin karriär som knattereporter i Barnjournalen. Har släppt flera barnskivor i olika samarbeten och även blivit grammisnominerad för albumet 12 sånger om månaden.

Familj: Maken Klas Backman, som hon också arbetar med i sina föreställningar, och fyra barn i åldrarna två-tretton år.

Aktuell: Med framträdandet Ayla och Klas på Trollsjökvällen för barn den 4 juli. Hela arrangemanget pågår mellan klockan 15.30 och 19.00. Leder även Barnens allsång på Skansen varje söndag under sommaren klockan 14.00.

Ayla och Klas: Duo som Ayla har tillsammans med sin make Klas Backman. Framträdandet de brukar göra riktar sig mest till barn runt fem år, men Ayla tror att folk i alla åldrar, både yngre och äldre, kan uppskatta den. På repertoaren står duons egna låtar samt populära klassiker.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons