Gädd-SM avgjort – 470 cm fisk säkrade segern

Årets SM i gäddfiske blev en hård kamp i regn och blåst på Mälarens vatten.
Efter åtta timmar segrade lag Sportfiskeprylar – som fångade fem gäddor som tillsammans mätte 470 centimeter.
Publicerad 4 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Niklas Lahti (till vänster) och Egron Nilsson i det vinnande laget med en gädda på 105 cm. Lagets tredje medlem Ludvig Ståhl höll i kameran.
Niklas Lahti (till vänster) och Egron Nilsson i det vinnande laget med en gädda på 105 cm. Lagets tredje medlem Ludvig Ståhl höll i kameran.Foto: Ludvig Ståhl

Det är inte den längsta eller tyngsta gäddan som tar hem segern, och inte den äldsta heller för den delen, förklarar Andreas Ollinen,kommunikationschef hos Sportfiskarna som arrangerar tävlingen.

–  Man har åtta timmar på sig och ska fånga fem gäddor. De mäter man mot en måttbräda och fotograferar, så sekretariatet kan kontrollera längden. Det är den sammanlagda längden hos de fem längsta gäddorna som man får räkna i resultatlistan, säger Ollinen.

Efter fotograferingen kastas gäddorna tillbaka i plurret.

– De är bra anpassade för att klara sig efteråt. De stora individerna är väldigt viktiga för genetiken. Dels har de goda gener, dels kan en stor gädda släppa ifrån sig mer rom än en liten gädda, säger Ollinen.

Han beskriver gäddfisket som "motorn i det svenska sportfisket".

– Gäddan är väldigt kul att fiska. Det är en aggressiv fisk när den hugger, det går som en elektrisk stöt genom kroppen, säger Ollinen.

Segrade i söndagens SM gjorde Niklas Lahti, Egron Nilsson och Ludvig Ståhl i lag Sportfiskeprylar, som fångade fem gäddor som tillsammans mätte 470 centimeter. Längst av de fem var en gädda på 105 centimeter.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel sammanlagda mått för det vinnande lagets fem gäddor.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.