Gammal vävteknik får liv i kulturhuset
När Norra Skåen kikar in i biblioteket för att ta del av utställningen är 11-årige Aron Brännborn på plats. Han besöker ofta biblioteket och gillar utställningen skarpt.– Häftigt. Jag tycker det är jätteroligt. Dukarna och mattorna är fina, säger han.Har du själv provat på att väva?– Ja, men inte med den här tekniken.
Det är svenska vävstolsmuseet med Lillemor Johansson som arrangerar utställningen och Lillemor berättar mer om tekniken opphämta:– Man hämtar upp mönster, därav namnet. Det är gamla traditioner i Halland och Skåne. I Halland hade man många sydgötiska hus, hus utan rökgång, och för att dölja de ofta rökskadade väggarna drog man stugan med vackra textilier. I Skåne använde man tekniken när man tillverkade jynne (sittdynor) och täcken.– Det här var ingenting man använde till vardags, det vara bara vid festliga tillfällen. Så det finns mycket som är välbevarat, det har ju mest legat i kistorna.I kväll har allmänheten möjlighet att prova på opphämtatekniken i kulturhuset Vita skolan.– Man väver med skälblad och halvskaft, det är den tekniken de kan prova på i kväll, säger Lillemor.– När man vävde förr i tiden var det ju inte bara "på kul", det var ju för att man var tvungen. Nu hoppas jag att det går att anpassa tekniken till något man har användning för i dag, vi ska inte bara kopiera 1800-talet.
Marianne Johansson, biblioteksassistent i kulturhuset, är väldigt glad över utställningen.– Det är jätteroligt att kunna visa upp en gammal skånsk tradition. Och jag tycker att det blir så vackert, det blir fint på så många olika sätt, säger Marianne när hon synar dukarna och kuddarna som hänger i biblioteket.Har du provat?– För längesedan. Jag tycker det är intressant. Och det är kul att det händer saker här, så att vi får hit lite folk.