Goda män – inte onda
I veckan kunde dock SVT:s Uppdrag granskning visa att så inte alltid är fallet. När man tittat närmare på hur det står till med de personer som får de ansvarsfulla uppdragen att vara goda män har de konstaterat att kommuner ibland tänjer rejält på gränserna när det gäller lämpligheten.
Bara genom att göra stickprov i drygt 10 procent av landets kommuner fann Uppdrag granskning ett antal goda män vars bakgrund innehåller grova brott och vars nutid avslöjar skulder hos Kronofogden. Att detta är möjligt innebär att kommunerna bryter mot praxis och inte kontrollerar personernas lämplighet. Lagformuleringen säger att den som innehar uppdraget ska vara ”en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna”. Har man som granskningen konstaterar exempelvis vapenbrott, misshandel, försök till bedrägeri, häleri, våldtäkt med sig i bagaget kan man möjligen kalla det ”erfarenhet”, men det är knappast agerande som antyder att personen i fråga skulle vara ”rättrådig”.
Det må vara de få undantagen som SVT:s journalister hittat, men eftersom undantagen dessutom visar sig innebära att de som får en god man går ur askan i elden är varje undantag från reglerna mycket allvarligt. Kritiker menar att den svenska lagstiftningen är föråldrar och behöver ses över. Tipset är att titta på hur man gör i andra länder för att hitta en modell som redan fungerar i praktiken.
På grund av de grova missar som nu avslöjats i det svenska systemet krävs en översyn och förnyelse och det omgående. Det är orimligt att de som får en god man ens ska behöva oroa sig över om de snarare fått en ond man som riskerar bli ett sänke istället för livbojen som ska hjälpa till med att få livet att fungera.