Annons

Gomas flygplats återöppnad efter vulkanutbrottet

Publicerad 5 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Vulkanutbrottet i Goma i Kongo-Kinshasa krävde minst 34 liv och skapade stor förödelse. Nu har stadens internationella flygplats öppnat igen.
Vulkanutbrottet i Goma i Kongo-Kinshasa krävde minst 34 liv och skapade stor förödelse. Nu har stadens internationella flygplats öppnat igen.Foto: Justin Kabumba/AP/TT

Två veckor efter vulkanutbrottet som tvingade nästan hela staden till evakuering har Goma i östra Kongo-Kinshasa återigen öppnat upp sin internationella flygplats.

Landets premiärminister Jean-Michel Sama Lukonde landade på flygplatsen – som har varit stängd sedan 23 maj – på lördag eftermiddag lokal tid. Med sig har han ett team av ministrar som ska "bedöma situationen genom att möta lokala myndighetspersoner och förstärka det humanitära stödet från statligt håll", enligt en talesperson för regeringen.

I Goma bor drygt 600 000 människor, ungefär 400 000 av dessa tvingades på flykt i samband med vulkanen Nyiragongos utbrott. Totalt dog 34 människor till följd av utbrottet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons