Annons

Tusentals tog farväl av Gorbatjov

Tusentals köade för att ta farväl av Michail Gorbatjov under begravningsceremonin i Moskva. Men Rysslands president Vladimir Putin lyste med sin frånvaro.
Ryssland • Publicerad 3 september 2022
Gorbatjovs kista fördes in på kyrkogården i procession, ledd av Dmitrij Muratov. Muratov har tilldelats Nobels fredspris för sitt arbete med den oberoende tidningen Novaja Gazeta, som Gorbatjov var med och startade.
Gorbatjovs kista fördes in på kyrkogården i procession, ledd av Dmitrij Muratov. Muratov har tilldelats Nobels fredspris för sitt arbete med den oberoende tidningen Novaja Gazeta, som Gorbatjov var med och startade.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Hedersvakter flankerar Michail Gorbatjovs kista i Unionernas hus.
Hedersvakter flankerar Michail Gorbatjovs kista i Unionernas hus.Foto: Alexander Zemlianitjenko/AP/TT

Närmast Gorbatjovs öppna kista satt dottern Irina Virganskaja och den tidigare sovjetledarens två barnbarn. Utanför köade tusentals för att ta ett sista farväl.

– De här människorna kom till Gorbatjov för att säga: "Tack herr Gorbatjov. Du gav oss en chans, men vi förlorade den", säger den liberale politikern Grigorij Javlinskij, rapporterar BBC.

Annons

Men Rysslands president Vladimir Putin var inte på plats.

"Fullspäckat schema"

Enligt Kreml är förklaringen presidentens fullspäckade schema. Beskedet ses dock av många som en markering av Putin mot den politik som fördes av Gorbatjov – och som i slutänden ledde till Sovjetunionens upplösning.

I skarp kontrast till rysk praxis fick Gorbatjov inte någon statsbegravning, även om Kreml tidigare meddelat att begravningen skulle få officiösa "inslag" som en ceremoni i Unionernas hus och hedersvakter invid kistan.

En statsbegravning hade däremot krävt Putins närvaro, liksom inbjudningar till utländska ledare. Något Moskva tycks ha velat undvika.

Orbán tog adjö

Trots Gorbatjovs goda rykte i väst var alltså de internationella gästerna få. Ungerns högerpopulistiske premiärminister Viktor Orbán var dock på plats.

Orbán är den EU-ledare som har klart starkast band till Putin, även om relationen prövats av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Men Orbán kommer inte att träffa Putin under Rysslandsbesöket.

– Så vitt vi vet flyger han bara in för att säga adjö till Gorbatjov. Det fanns inget önskemål om möten, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till den statliga nyhetsbyrån Ria Novosti, enligt AFP.

Efter flera timmar fördes Gorbatjovs kista in på kyrkogården i procession, ledd av Dmitrij Muratov. Muratov har tilldelats Nobels fredspris för sitt arbete med den oberoende tidningen Novaja Gazeta, som Gorbatjov var med och startade.

Begravdes bredvid hustrun

När kistan sänktes ned i marken på den anrika Novodevitjekyrkogården i Moskva spelade en militärorkester den ryska nationalsången och det sköts salut för att hedra den tidigare sovjetiske presidenten.

Annons

Michail Gorbatjov begravdes intill sin hustru Raisa Gorbatjova, som avled 1999. På kyrkogården invid Moskvafloden ligger även ett stort antal kända ryssar, bland andra den ryska federationens förste president Boris Jeltsin, författaren Anton Tjechov och den avsatte Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov.

Vladimir Putin besökte sjukhuset där Gorbatjov avled och skickade efter hans död också ett telegram där han uttryckte sina kondoleanser, enligt Kreml. Den ryske presidenten skrev då att Michail Gorbatjov haft en ”stor inverkan på världshistoriens gång” – men Putin har även kallat Sovjetunionens upplösning för "århundradets största geopolitiska katastrof", enligt BBC.

Michail Gorbatjov

Michail Sergejevitj Gorbatjov föddes i en bondefamilj den 2 mars 1931 i Privolnoje, nära Stavropol i södra Ryssland.

Som 21-åring gick han med i Sovjetunionens styrande kommunistparti och när han var 49 år blev han den yngste medlemmen av politbyrån, partiets innersta krets. Vid 54 blev han ledare för Kommunistpartiet och därmed också ledare för en av världens två dåvarande supermakter.

Tack vare sin mjuka retorik uppskattades Gorbatjov av dåvarande västledarna Ronald Reagan, Helmut Kohl och Margaret Thatcher.

Han ingick flera viktiga kärnnedrustningsavtal med USA:s president Reagan.

Gorbatjov tvekade att slå till med våld mot östblocksländer som bröt sig ur Moskvas maktsfär, vilket bidrog till att Berlinmuren kunde rivas 1989.

1990 tilldelades han Nobels fredspris.

Hans "glasnost" och "perestrojka" (öppenhet och ombyggnad/omdaning) ledde till hans fall: 1991 upplöstes Sovjetunionen. Rivalen Boris Jeltsin, som han själv hade lyft fram, manövrerade sedan bort honom.

I 1996 års presidentval, som vanns av Jeltsin, fick Gorbatjov bara 0,5 procent av rösterna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons