Annons

Gripenplan till Ukraina ska utredas

Regeringen vill ge Försvarsmakten i uppdrag att utreda förutsättningarna för att skicka Gripenplan till Ukraina, rapporterar Ekot.
Politik • Publicerad 12 september 2023
Ett Gripenplan i luften. Arkivbild.
Ett Gripenplan i luften. Arkivbild.Foto: Gregor Fischer/AP/TT

Beslut om ett sådant uppdrag ska fattas inom kort.

Regeringen vill bland annat veta hur en överlåtelse av Gripenplan påverkar Sveriges försvarsförmåga, hur snabbt Sverige kan få nya Gripenplan som ersättning och hur utbildning av ukrainska piloter kan utföras.

Annons

I en skriftlig kommentar till TT säger försvarsminister Pål Jonson (M):

”Regeringen utesluter inte att skicka Gripen till Ukraina. Under ett bra tag har arbete pågått i regeringskansliet i den frågan. En del i det var när Sverige bjöd in ukrainska flygförare och markpersonal att genomföra en orienterande flygutbildning. Att Sverige gick med i F16-koalitionen är en annan".

Regeringen öppnade i augusti för att skicka Gripenplan till Ukraina.

I slutet av augusti meddelade även Socialdemokraterna att de är beredda att skicka Jas Gripen till Ukraina. De satte inget datum och angav inte heller hur många det skulle kunna handla om. S ville först se en rejäl analys av konsekvenserna för svensk försvarsförmåga och invänta ett svenskt Natomedlemskap.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons