Grönvall i ny musikalroll

Kultur och Nöje Rebecca är en tysk dramamusikal av Sylvester Levay och Michael Kunze, som är baserad på Hitchcock-filmen med samma namn.
Publicerad 4 april 2013 • Uppdaterad 13 december 2021
Nanne Grönwall. Foto: Scanpix
Nanne Grönwall. Foto: Scanpix

Rebecca är en tysk dramamusikal av Sylvester Levay och Michael Kunze, som är baserad på Hitchcock-filmen med samma namn. Det handlar om en aningslös ung flicka som gifter sig med en engelsk aristokrat och följer med till hans gods. Där möts hon av en fientlig miljö och den förra och numera döda hustrun Rebeccas ande svävar över alltsammans. Den lömska hushållerskan hatar sin nya matfru. Rebecca får Skandinavienpremiär på Malmö Opera den 7 februari 2014 i regi av Åsa Melldahl och koreografi av Roine Söderlundh.– Honom har jag jobbat med tidigare, det var han som gjorde koreografin till Avundsjuk, säger Nanne Grönvall.

Det finns fler sammanträffanden i sammanhanget.– Det är fantastiskt med den här rollen, för jag såg filmen för många år sedan och älskade den. Jag har sett den många gånger sedan dess och jag brukade säga till min man Peter att de skulle sätta upp filmen på teatern och att jag skulle göra rollen som Mrs Danvers! När jag plötsligt fick en förfrågan kände jag bara; Wow!

Vad är det du gillar med filmen?– Den är så otroligt spännande, det är själva berättelsen med alla sina vändningar som lockar mig. Mrs Danvers är en otroligt obehaglig och elak figur, men också fascinerande.

Nanne Grönvall har tidigare spelat snälla och glada flickor på musikalscenen. Sweet Charity, sekreteraren i Hur man lyckas i affärer, en flygvärdinna i Boeing Boeing.– Mrs Danvers är så långt ifrån alla andra roller, det är en stor utmaning och jag går in för den stenhårt.

Musikalen Rebecca är inte speciellt välkänd.– Jag visste inte att den fanns som musikal, utan kände bara till boken och filmen. Men musiken är väldigt bra musikalmusik, dramaturgiskt väl fungerande, säger Nanne Grönvall.

Just nu är hon upptagen med sin kommande platta som ska ges ut i oktober. Hon spelar in både hemma i Sverige, i London och i Los Angeles.– Det blir Nanne-låtar och det blir på svenska. Men jag har planer på att ge ut den digitalt på engelska också och då även ta med Avundsjuk och Håll om mig i engelsk version. Jag har varit i Los Angeles under januari till mars och skrivit och nu ska jag till London i två veckor och jobba vidare tillsammans med min man Peter.

I sommar väntar Hovturnén i Skåne, turnén där Wille Crafoord samlar ett gäng artister som rider mellan slott och gårdar där de ger konserter.

Är du bra på att rida?– Nej, jag har inte ridit på 35 år. Senaste gången var vi ett gäng tjejer som skulle ut och jag trodde det var i manege, men det var i skogen. Min häst började skena och rusade genom skogen, men jag lyckades hålla mig kvar och en vän lyckades stoppa hästen. Sedan dess har jag inte suttit på en häst, så jag får nog ta ridlektioner innan sommaren. Jag ser fram emot turnén, det ska bli så spännande och det är ett härligt gäng.

Innan Nanne Grönvall kommer till Malmö ger hon sig av till Ronneby brunn där hon ska göra en egen julshow med start 20 november.– Det blir stort och påkostat och jag har med mig tjejbandet Moneypennies, berättar hon.

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.