Gymnasieskolor och högskolor stängs

Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Matilda Ernkrans, ministern för högre utbildning och forskning (S), Anna Ekström, utbildningsminister (S) , statsminister Stefan Löfven (S) och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson, under pressträff i Rosenbad i Stockholm.  
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Matilda Ernkrans, ministern för högre utbildning och forskning (S), Anna Ekström, utbildningsminister (S) , statsminister Stefan Löfven (S) och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson, under pressträff i Rosenbad i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven (S) vid en presskonferens.

Det här innebär att alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan, men studera hemma, säger han.

På frågan om gymnasielever och studenter inte kommer att kunna sprida smittan genom att hänga på stan i stället svarar Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

Jag tror att gymnasieelever och studenter är så pass mogna att de kan hantera det.

Det som meddelas nu är inte något extra skollov. Ni förväntas delta i undervisning hemifrån.

På frågan om hur det blir med gymnasieelevers avgångsbetyg, svarar utbildningsministern att gymnasieskolorna i och med den förordning som beslutades i fredags har fått flexibilitet för att klara det, framförallt genom att flytta olika tidsgränser.

Regeringen har till exempel öppnat för extra undervisning på helger och under sommarlovet.

Jag ska inte sticka under stol med att det blir ett svårt arbete för gymnasieskolorna och även eleverna, säger Ekström.

- Det är inte motiverat att stänga grundskolor och förskolor över hela landet. Konsekvenserna av detta riskerar att bli stora, säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.

Om det blir ett läge framöver där grundskolor behöver stängas, måste omsorgen för barn till föräldrar som exempelvis arbetar i sjukvården eller andra samhällsviktiga funktioner säkras, så att de inte behöver vara hemma.

- Samhället måste fortsätta att fungera, säger Anna Ekström.

Regeringen "blixtbereder" därför en tillfällig lagstiftning för att vara förberedda för en situation där även grundskolor stänger.

Den lagstiftning som vi nu förbereder kommer, om den går igenom i riksdagen, att ge en möjlighet för kommunerna att erbjuda barnomsorg, förskola och fritids till vissa yrkesgrupper. Den möjlighet finns inte med dagens lagstiftning där alla ska behandlas lika, säger Ekström.

För de högskolestudenter som nu oroas för sin ekonomi meddelar Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, att de inte ska drabbas.

Så länge undervisning bedrivs, även på distans, betalas studiemedel ut, säger hon.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.