Han kan bli Europas mäktigaste

Tyska Kristdemokraterna (CDU) har valt Armin Laschet till ny ordförande vid en digital partistämma. Efter höstens val kan han efterträda Angela Merkel som förbundskansler – men vägen dit är kantad av frågetecken.
Publicerad 16 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Armin Laschet.
Armin Laschet.Foto: Federico Gambarini/AP/TT

– Jag tackar för det stora förtroendet, och är medveten om vilket ansvar det här ämbetet bär med sig, säger segraren i ett tal då resultatet står klart.

Laschet är ministerpresident i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen, där han 2017 bröt ett nästan halvsekellångt socialdemokratiskt maktinnehav och tog över styret. Han har profilerat sig som en mittenkandidat som står för kontinuitet i förhållande till förbundskansler Angela Merkels kurs.

Lojal mot Merkel

Den nyvalde ledaren har troget stått vid kanslerns sida genom alla år, och har under ledarstriden ofta lyft fram sin regeringserfarenhet för en delstat med nästan dubbelt så många invånare som Sverige. Merkel har sagt att 59-åringen har det som krävs för att leda landet, och i ett tal till de 1 001 delegaterna på den digitala kongressen upprepade hon, om än i dolda ordalag, sitt stöd för Laschets kandidatur.

Politiskt står Laschet – som precis som sina motkandidater Friedrich Merz och Norbert Röttgen är en gift, medelålders, katolsk, västtysk trebarnsfar med juristexamen – för en fördjupning av EU-samarbetet i samklang med Frankrikes president Emmanuel Macron, som han har en god relation till. Laschet är också öppen för ett koalitionssamarbete med miljöpartiet De gröna efter valet i höst, en lösning som ter sig allt mer sannolik givet opinionsläget.

För tyska stålverk

Samtidigt har Laschet markerat mot en del förslag från den nu utslagne kandidaten Norbert Röttgen om mer offensiva åtgärder för att minska utsläppen i den tyska industrin.

– Ett stålverk i Duisburg är ett bidrag till det globala klimatet, sade han under en debatt tidigare i veckan, syftande på möjligheten att tyska industrier skulle flytta till Kina om hårda villkor i Europa försämrar konkurrenskraften.

Ett något udda inslag under partistämman var en sista minuten-appell från hälsoministern och Laschetanhängaren Jens Spahn, som i samband med en frågestund till kandidaterna valde att upprepa sitt stöd till parhästen.

Att Laschet valts till CDU-ledare innebär inte per automatik att han blir kanslerskandidat i höstens val. Först ska partiledningen enas med sina kolleger i bayerska CSU, som av tradition går till val tillsammans, med en gemensam kandidat.

Söder populär

Då CSU-ledaren Markus Söder är betydligt mer populär såväl hos den tyska allmänheten som bland CDU-väljare tror vissa bedömare att den kristdemokratiska unionen kommer att låta Söder gå fram som kandidat.

Ett sådant upplägg har bara prövats två gånger förut: 1980, då CDU-basen Helmut Kohl släppte fram Franz Josef Strauss mot Helmut Schmidt, och 2002, då Edmund Stoiber utmanade Gerhard Schröder. Båda gångerna har bayrarna fått bita i gräset.

En fingervisning om vem unionen till sist går fram med kommer under "supersöndagen" den 14 mars, då både Rheinland-Pfalz och tunga delstaten Baden-Württemberg går till lantdagsval. Skulle CDU prestera bra ökar Laschets chanser att få företräda kristdemokraterna i förbundsdagsvalet den 26 september, och vice versa.

Pontus Ahlkvist/TT

Fakta: Armin Laschet

Ministerpresident (regeringschef) i Nordrhein-Westfalen (NRW), Tysklands folkrikaste delstat. 59 år gammal.

Född 1961 i Aachen.

Tog juristexamen 1987. Utbildade sig därefter till journalist, och arbetade på frilansbasis för bland annat bayersk tv.

1994 valdes Laschet in i förbundsdagen, där han satt till 1998. Året därpå tog han i stället plats i Europaparlamentet (till 2005).

Från 2005 delstatspolitiker i NRW, både som lantdagsledamot och minister.

2012 blev Laschet ordförande för CDU:s mäktiga delstatsdistrikt NRW och en av flera viceordförande för CDU på riksplanet.

Sedan 27 juni 2017 ministerpresident i NRW.

Står förbundskansler Angela Merkel nära och har sagt sig vilja fortsätta på hennes politiska kurs. Har även en god relation till Frankrikes president Emmanuel Macron. Anses stå till mitten i partiet.

Valdes till CDU:s näste ordförande vid en partistämma den 16 januari 2021, med 521 röster mot Friedrich Merz 466 i andra valomgången.

Källa: Land Nordrhein-Westfalen, TT

Fakta: Stort parti med kristen grundsyn

CDU – Christlich Demokratische Union Deutschlands – är ett kristdemokratiskt parti. Partiet är ett av Tysklands traditionellt dominerande partier. Det andra är Socialdemokraterna (SPD).

CDU leddes mellan år 2000 och 2018 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledare finns bland andra förbundsrepublikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreningskanslern Helmut Kohl.

Politiskt är CDU ett brett, allmänborgerligt parti med en kristen grundsyn. Partiet förespråkar "social marknadsekonomi" (soziale Marktwirtschaft) och finns representerat i alla tyska förbundsländer förutom Bayern, där man har ett valtekniskt samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.