Annons

Här är mannen bakom gängens blodbad

Rawa Majid är kioskägaren från Uppsala som blev landets mest ökände gängledare.
Barn mördar barn, anhöriga skjuts ihjäl och drogerna flödar. Samtidigt knäböjer rappare och förortsgäng för den "Kurdiska räven".
Vem är mannen som orkestrerar krig på svenska gator från sin exil i Turkiet – och hur blev han namnet på allas läppar?
Brott • Publicerad 16 september 2023
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kritiserar koranbränningar och kräver att Sverige tar krafttag mot kurdiska PKK. Samtidigt håller sig utländska kriminella, inklusive Rawa Majid, undan rättvisan i Turkiet. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT
Rawa Majid, gängledaren som kallas "Kurdiska räven". Till höger beslagtagna droger med märkning från Foxtrotnätverket. Bild från Tullverkets förundersökning.Foto: Tullverket/TT
Polis arbetar i ett område i Uppsala där en man i 25-årsåldern sköts ihjäl i ett trapphus tidigare i veckan. Enligt polisen rör sig mordet sannolikt om en felskjutning.Foto: Mickan Palmqvist/TT
Personer allierade med Rawa Majid syns ofta med guldringar i form av en räv.Foto: TT
Antal fall av dödligt våld där skjutvapen använts, 2017–2023 (till och med den 15 september).Foto: Anders Humlebo/TT

Rawa Majid är häktad i sin utevaro och internationellt efterlyst för mordplaner och synnerligen grova narkotikabrott. Men listan på brott där spåren leder i den 37-årige trebarnspappans riktning kan enligt polis och åklagare göras betydligt längre än så.

Föräldrar till kriminella rivaler och forna vänner har avrättats i sina hem. Helt utomstående har skjutits ihjäl, till synes av misstag. Barn knappt äldre än hans egna mördar och mördas på beställning.

Annons

Otaliga sprängdåd har riktats mot adresser kopplade till gängkriminella, urskillningslösa skjutningar genomförts i tätbebyggda bostadsområden, mot ytterdörrar, genom fönster eller första bästa unga man med en viss typ av jacka.

Ytterligare dåd har avstyrts i sista stund sedan polisen gripit unga män och pojkar, maskerade och med vapen i hand.

Glass och kokain

Majid föds 1986 och växer upp i Uppsala där han i tonåren driver en glasskiosk med sin mamma. Som 19-åring döms han för inbrott. Tre år senare har han tagit steget till betydligt grövre förbrytelser.

Han döms i mars 2009 till fängelse i 8,5 år för sin roll i en härva med insmugglat kokain från Nederländerna.

– Han var en av en grupp unga människor i Uppsala som väldigt tidigt trampade snett. En del av dem kunde man prata med och till och med hjälpa till att puffa i rätt riktning, andra gick det inte alls att prata med – och han tillhörde dem, säger advokat Tom Placht som företrädde Majid i målet.

Han muckar våren 2015, men döms i juli till ett nytt fängelsestraff för medhjälp till människorov och medhjälp till grov misshandel. I februari 2018 friges han villkorligt och registreras ett drygt år senare som utvandrad till irakiska Kurdistan.

Under övervakning av Kriminalvården och med ett år kvar på strafftiden tillåts han lämna landet på grund av en hotbild.

Rawa blir räven

Ytterligare ett år senare knäcker europeisk polis den krypterade chattjänsten Encrochat och följer i realtid hur kriminella planerar och utför grova brott.

Aliaset "Foxkurdish" drar åt sig intresse från svensk polis. Personen, som senare identifieras som Rawa Majid, organiserar omfattande narkotikaaffärer och vältrar sig i tjocka sedelbuntar och Rolexklockor. Genom chattarna inser polisen att man är en av landets största narkotikagrossister på spåren.

Man gör stora beslag och en lång rad gripanden. "Räven" själv blir internationellt efterlyst men lyckas hålla sig undan – och verksamheten fortgår.

Annons

Det så kallade Foxtrotnätverket organiserar enligt polisen fortsatt storskalig narkotikasmuggling till Sverige för vidare distribution till kriminella inom och utanför landets gränser.

Från Umeå i norr till Helsingborg i söder görs beslag av kokain, amfetamin och cannabis märkta med rävsymboler. Undersåtar, däribland kända gangsterrappare, bär guldringar i form av en räv med ögon och svans besatta med briljantslipade diamanter för att visa sin lojalitet.

Blodiga konflikter

Foxtrotnätverket är enligt polisen allierat med Bronätverket, baserat i Bro norr om Stockholm, Zeronätverket, baserat i Jordbro söder om Stockholm och Maynätverket verksamt i södra Stockholm och bedöms fungera som Majids fotsoldater.

På andra sidan i den huvudsakliga konflikt som rasat sedan slutet av förra året står Dalennätverket, med bas i Enskededalen i södra Stockholm.

Uppgifter i SVT gjorde i somras gällande att de stridande sidorna enats om att inte ge sig på anhöriga efter flera uppmärksammade attacker mot föräldrar och släktingar.

Enligt uppgifter i flera medier grundar sig den senaste våldsspiralen som blossat upp i Uppsala i en spricka inom Foxtrot där forna vänner vänt vapnen mot varandra – och varandras familjemedlemmar.

Turkisk öppning?

Liksom flera av sina fiender har Rawa Majid köpt sig turkiskt medborgarskap genom att investera i landet. Han kan således styra sin verksamhet på behörigt avstånd i ett Turkiet som, liksom Sverige, inte lämnar ut sina medborgare – och fortsättningsvis håller Sverige utanför Nato.

Inhemsk terrorism, säger statsminister Ulf Kristersson (M). Regeringen har dock varit fåordig kring vad som görs för att få honom utlämnad eller fängslad. Även från polisen är det, utöver uttalanden om "intensifierat arbete", locket på.

I Turkiet har den mediala uppmärksamheten varit näst intill obefintlig, men i veckan togs frågan om kriminella som köper sig medborgarskap plötsligt upp i parlamentet.

Mustafa Yeneroğlu, ledamot för det socialliberala Demokrati- och framstegspartiet, vände sig till inrikesminister Ali Yerlikaya med frågan om specifikt Rawa Majid och en holländsk narkotikasmugglare som tillhör EU:s mest eftersökta har fått turkiskt medborgarskap – och om så, på vilka grunder?

Annons

På torsdagen meddelade utrikesdepartementet att en "handfull" svenskar gripits i Turkiet. Enligt svenska utrikesdepartementet rör det sig om fem svenska män mellan 22 och 30 år som greps i Istanbul.

Fakta: Senaste tidens våldsspiral

Natten mot torsdagen den 7 september: En kvinna i 60-årsåldern skjuts ihjäl i sitt hem stadsdelen Gränby i Uppsala. Polisen bekräftar senare att hon var mamma till en gängkriminell man.

Natten mot söndagen: Skott avlossas mot en bostad i Stenhagen i Uppsala. Ingen skadas.

Måndag morgon: En 13-årig pojke hittas död i Haninge söder om Stockholm. Enligt TV4 Nyheternas uppgifter har han skjutits.

Tisdag morgon: En man i 25-årsåldern skjuts ihjäl i en trappuppgång i Sala backe i Uppsala tidig morgon. Enligt medieuppgifter var han inte den tänkta måltavlan. Polisen beskriver honom som "en man på väg till arbetet".

Tisdag kväll: En man i 20-årsåldern dödas under skottlossning i Sollentuna norr om Stockholm.

Natten mot onsdag: Ny skottlossning i Stenhagen – den fjärde i Uppsala på en vecka. Ingen skadas.

Torsdag morgon: Skottlossning mot en lägenhetsdörr i Norrköping. Senare grips och anhålls fyra personer för försök till mord och grovt vapenbrott.

Torsdag kväll: En pojke i tonåren avlider efter att ha hittats skjuten i Västertorp. Samma kväll beskjuts ett radhus i Jordbro, söder om Stockholm.

Fakta: Våldsvågen i Stockholm

En stor del av de skjutningar och sprängningar som skett i Stockholm under 2023 kopplas av polisen till en konflikt mellan de så kallade Foxtrot- och Dalennätverken.

Konflikten bottnar i konkurrens om narkotikamarknader mellan nätverken som båda bedriver storskalig narkotikaverksamhet i angränsande områden och vill expandera.

Konflikten har främst rört anspråk på narkotikamarknaden i Stockholm och Sundsvall. Utöver det drivs konflikten enligt polisen av en vilja att hämnas tidigare våldsdåd.

Konflikten intensifierades i slutet av 2022 och har resulterat i en lång rad våldsdåd, däribland mord, mordförsök och sprängningar. Dessa har huvudsakligen skett i Stockholm, men även i Sundsvall och Uppsala.

Foxtrotnätverket, som uppges ledas av den så kallade "kurdiska räven", är allierat med två nätverk i Bro och Jordbro som agerar utförare åt Foxtrot. Även personer från det så kallade Maynätverket är allierat med Foxtrot.

Dalennätverket är allierat med en grupp som har sin bas i Farsta i södra Stockholm.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons