Här får döda släktingar liv

Nyheter – Kerstin Ingemansdotter dömdes för lönskaläge och fosterfördrivning till två års fästning, berättar Eva, som begett sig från Hässleholm till Broby för att få hjälp att komma vidare under släktforskardagen i kulturhuset.
Publicerad 15 april 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Finns adel
Finns adel

– Kerstin Ingemansdotter dömdes för lönskaläge och fosterfördrivning till två års fästning, berättar Eva, som begett sig från Hässleholm till Broby för att få hjälp att komma vidare under släktforskardagen i kulturhuset. Hon hade hoppats kunna finna domböcker, men möts av beskedet att dessa inte förvaras här utan förmodligen i Lund. Christina Svensson från Göinge släkt- och hembydsforskarförening ger dock nytt hopp: – Vi kanske kan få hit domböckerna. Om inte det går så får du och jag åka till Lund! Vi har en ny kurs i höst och mitt önskemål är att vi ska tillbringa en dag på Stadsarkivet där, säger hon och Eva nickar ivrigt. Intresset för släktforskning tycks bara öka. På tv kan tittarna följa Magnus Härenstams jakt på sina adliga rötter och på nätet fullkomligt exploderar utbudet i form av forum och andra hjälpmedel. Eva Cronholm kände själv bara till sin mormors namn när hon började. Hon gick ut med en efterlysning på internet – och fick napp direkt... – Det var en man som svarade att han hade saknat henne i sin egen släkthistoria. Det visade sig att min mormors mormor var tvilling med hans mormors mor! Där fick jag en förenklad bild av släkten och kom fram till att jag ville veta mer, säger hon.

Christina Svensson från föreningen tipsar nybörjare att komma igång genom att fråga sina äldre släktingar, alternativt gå ut med en efterlysning på internet. 1895 är det gyllene årtalet som man vill komma bakom. – Når man bara dit så går det mycket lättare sedan, för då finns det kyrkböcker som blivit avfotograferade, berättar hon. Gert Persson från Broby har ännu inte nått dit. Han har länge funderat på att börja gräva i sina rötter, men inte tyckt att han haft tid förrän han nyligen blev pensionär. Nu får han hjälp att komma igång i det nya släktforskarrummet under biblioteket. – Det vore roligt att få fram vad släktingarna sysslade med. Förmodligen var de mest bönder och torpare, men vem vet, det kanske blir en och annan överraskning också. Man vet ju till exempel att kungarna var här nere och härjade en del, säger han med ett leende. Den som börjar släktforska bör dock vara medveten om att det medför vissa risker: – När jag började satt jag ute på nätet hela natten. Klockan fem kom katten och ville gå ut, avslöjar Christina Svensson som inte heller kunde koppla bort forskandet under semestern. – Jag var i Thailand i höstas. Det gick jättebra att släktforska där också!

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.