Har inte råd med renoveringen

Nyheter Det visar en utredning som C4 Teknik har gjort, med anledning av en motion från Socialdemokraterna om att avsätta pengar till att renovera fastigheterna.
Publicerad 29 april 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Folkets hus och Laguna i Åhus är i uruselt skick
Folkets hus och Laguna i Åhus är i uruselt skick

Det visar en utredning som C4 Teknik har gjort, med anledning av en motion från Socialdemokraterna om att avsätta pengar till att renovera fastigheterna. Tekniska nämnden avvisar önskemålen från (S), och bollar över ärendet till antingen kultur- och fritidsnämnden eller kommunstyrelsen eftersom ärendet rör fritidslokaler. Ulrika Tollgren (S), vice ordförande i nämnden, tycker att kommunstyrelsen snarast ska ta fram en plan för att lösa frågan, så att föreningarna i Åhus åter får tillgång till vettiga samlingslokaler. – Det är viktigt att kommunen fullföljer den uppgörelse som finns angående samlingslokaler. Åhusborna ska ha tillgång till samlingslokaler på samma villkor som gäller för medborgare i övriga delar av kommunen, framhåller Ulrika Tollgren för (S)-gruppen. Kristianstads kommun övertog Folkets hus och Laguna i Åhusparken 2007. Folkets hus är från 1961 och Laguna från 1900-talets början. Byggnaderna innehåller bland annat dansbana, samlingslokaler, förråd och kontorsrum. Fastigheterna disponeras av Föreningarnas hus, vars syfte är att tillhandahålla samlingslokaler till föreningslivet i Åhus. Både Folkets hus och Laguna är i dåligt skick och det finns stora säkerhetsmässiga brister. Det saknas utrymningsvägar och brandcellsindelning, elanläggningen uppfyller inte de krav som ställs och det saknas utrymningslarm och godkänd ventilation. För närvarande används lokalerna i begränsad omfattning. Flertalet föreningar har letat upp alternativa möteslokaler i Åhus istället. För att åtgärda de mest akuta felen krävs insatser för 1,5 miljoner kronor. Att få lokalerna i acceptabelt skick underhålls- och komfortmässigt skulle kosta cirka 20 miljoner kronor. – Nämnden har inte i sin budget några medel avsatta till dessa åtgärder, konstaterar C4 Teknik.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.