Här lider ingen av rampfeber

Kultur och Nöje Ett kringresande teatersällskap ska spela en klassisk \"smälla i dörrarna-fars\", men allt går åt skogen.
Publicerad 27 oktober 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Anders Sällst
Foto: Anders Sällst

Ett kringresande teatersällskap ska spela en klassisk "smälla i dörrarna-fars", men allt går åt skogen. Det är, grovt förenklat, handlingen i Rampfeber. I huvudrollerna finns några av Sveriges främsta humorveteraner: Sven Melander, Ulla Skoog och Claes Månsson, som gör sitt första samarbete sedan Lorrytiden och Thomas Petersson.– Jag har läst den här pjäsen i tio år och alltid funderat på när man skulle kunna göra den och med vem? Det svåraste är att lägga pusslet – att se till att man får ihop go'a människor, säger Thomas Petersson, som spelar fars för fjortonde året i rad.

När någon föreslog att Ulla Skoog skulle kunna spela Mrs Clackett, den åldrande skådespelerskan som hoppas kunna dubbla sin förmögenhet genom att sätta upp en sista pjäs, insåg Thomas Petersson att hon hade varit perfekt i rollen.– Men det kommer hon väl inte att vilja göra, tänkte jag, berättar Thomas Petersson.

Det ville Ulla Skoog visst. Hon hade nämligen precis börjat känna en längtan efter att få ingå i en ensemble igen när frågan kom. – Det är kul att ingå i ett sådant här spektakel. Vi är en väldigt udda samling, med olika skådespelarstilar. Det är kul att se hur regissören får ihop det, säger hon.

I Claes Månsson fann produktionen rätt man för rollen som regissör, "han är en riktig skitstövel men måste spelas av någon som man ändå tycker om och Claes Månsson måste man ju bara älska" som Thomas Petersson uttrycker det. – Tack och lov att det bara är i föreställningen jag är regissör, säger Claes Månsson och skrattar.

Sven Melander spelar den äldre skådespelaren Gerald, som i föreställningen i föreställningen spelar inbrottstjuv.– Han är lite långsam, lite virrig, ser och hör dåligt, har lite dålig tajming och är lätt begiven på sprit, förklarar han sin rollkaraktär Gerald.

Sven Melander och Thomas Petersson har spelat ihop förut, i Little Shop of Horrors. – Claes och Ulla har jag bara beundrat på avstånd. De är fantastiska att jobba ihop med, dels är de riktiga skådespelare, dels är de väldigt duktiga. De har en helt annan metod när de närmar sig sina roller, säger han.

För två år sedan debuterade Sven Melander i regissörsrollen, med Hotelliggaren som gick på Kristianstad Teater och som sattes upp igen i somras i Stockholms skärgård. Regissörsrollen gav mersmak. – Jag skulle omedelbart hoppa på den igen om jag får ett erbjudande. Det var väldigt, väldigt roligt, säger han.

Thomas Petersson spelar den försiktige och konflikträdde skådespelaren Fredrik, som blöder näsblod av minsta lilla, som spelar tuff pjäsförfattare.– Rampfeber utspelar sig på teatern skulle egentligen kunna handla om vilken arbetsplats som helst. Det är underbara människor, var och en för sig, men de skulle inte jobba ihop.

Vilken arbetsplats som helst alltså, utom just hans egen för tillfället.Rampfeber spelas hela hösten på Halmstad teater. I januari flyttar den till Lorensborgsteatern i Göteborg, där den spelas hela våren.

Får vi se er i Skåne?– Det är inte så långt mellan Skåne och Halmstad, fråga mig, jag har kört häremellan i 20 år. Vi får se, blir det mycket protester och högljudda krav från skåningarna kommer vi gärna, säger Thomas Petersson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.