Hårda USA-sanktioner mot Irans banksektor

USA inför ytterligare ekonomiska sanktioner mot Iran, och sätter nu in breda straffåtgärder mot landets banksektor. Teheran brännmärker åtgärderna som extra grymma på grund av coronapandemin.
Publicerad 8 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

– Våra sanktioner är riktade mot regimen och dess korrupta tjänstemän som har använt det iranska folkets välstånd för att göda en radikal, revolutionär sak som har orsakat omätligt lidande i Mellanöstern och bortom, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Straffåtgärderna riktas mot 18 stora iranska banker och de kan i stort sett utestänga landet och dess cirka 80 miljoner invånare från det internationella banksystemet, just när det försöker ta sig igenom Mellanösterns värsta coronavirusutbrott.

Pompeo säger att den iranska regimen kan ändra sina prioriteringar och lägga mer på hälsovården och mindre på militären.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif anklagar USA för att försöka "spränga våra återstående kanaler för att betala för mat och mediciner" under pandemin i luften.

"Iranier kommer att överleva denna senaste grymhet. Men att konspirera för att svälta en hel befolkning är ett brott mot mänskligheten, skriver Zarif på Twitter.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.