Annons

Harry och Meghan: Lilibet Diana har anlänt

Den brittiska hertiginnan av Sussex, Meghan, har fött sitt andra barn. Det är en liten flicka som ska döpas efter maken prins Harrys farmor, drottning Elizabeth, och framlidna mor prinsessan Diana.
Publicerad 6 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Prins Harry och Meghan när de intervjuades i amerikansk tv av Oprah Winfrey tidigare i år.
Prins Harry och Meghan när de intervjuades i amerikansk tv av Oprah Winfrey tidigare i år.Foto: Joe Pugliese/AP/TT

"Det är med stor glädje som prins Harry och Meghan, hertigen och hertiginnan av Sussex, välkomnar sin dotter Lilibet "Lili" Diana Mountbatten-Windsor till världen", hälsar de nyblivna tvåbarnsföräldrarna via sin pressekreterare på söndagen.

"Lili får sitt namn efter sin gammelfarmor, Hennes kungliga höghet drottningen, vars smeknamn i familjen är Lilibet. Mellannamnet Diana har valts för att hedra hennes farmor den älskade framlidna prinsessan av Wales" skriver hertigparet i uttalandet.

Annons

Den lilla flickan föddes på Santa Barbara Cottage Hospital i Kalifornien fredags, och Harry närvarade under födseln. Lilibet får plats nummer åtta i den brittiska tronföljden.

"Både mor och barn mår bra och installerar sig nu i sitt hem".

Slog ned som en bomb

Harry och Meghan bor i Kalifornien nära Los Angeles efter att de förra året, under uppseendeväckande former, meddelade att de lämnar sin kungliga plikter.

I mars i år sändes en mycket uppmärksammad intervju i amerikansk tv då tv-stjärnan Oprah Winfrey frågade ut prins Harry och Meghan om skälen till att de valt att lämna sina kungliga liv bakom sig.

Intervjun slog en ner som en bomb i Storbritannien och inte sedan Harrys mor prinsessan Diana omkom i en bilkrasch 1997 har det brittiska kungahuset varit mer pressat.

Frågorna handlade bland annat om rasism, psykisk ohälsa och mediernas bevakning av hertigparet.

Enligt Meghan ska en "högt uppsatt medlem i kungahuset" ha spekulerat över hur mörk hud parets första barn, sonen Archie, skulle ha när han föddes.

Meghans mor är svart och hennes far är vit.

I tv-programmet berättade paret också att de väntade en dotter.

Archie föddes i maj 2019.

Drottningen "förtjust"

Annons

"Hertigen och hertiginnan tackar för alla varma lyckönskningar och böner, och de njuter nu av denna speciella tid som familj", står det också i söndagens uttalande.

Buckingham Palace meddelade att drottningen och den kungliga familjen är "förtjusta" över Harry och Meghans dotter.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson var också snabb med att framföra sina lyckönskningar.

"Många gratulationer till hertigparet av Sussex till födseln av en dotter", skriver Johnson på Twitter tidigt på söndagskvällen.

Fakta: Harry och Meghan

Fakta: Harry och Meghan

Prins Harry, hertigen av Sussex, är 36 år och yngste son till kronprins Charles och prinsessan Diana. Prins Harry är nummer sex i den brittiska successionsordningen. Han är major i den brittiska armén och har bland annat tjänstgjort i Afghanistan.

Meghan, hertiginnan av Sussex, är 39 år och kommer från USA. Före giftermålet med prins Harry arbetade hon som skådespelerska. Hon är mest känd för sin roll som Rachel Zane i tv-serien "Suits".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons