Härvan i polisledningen: Detta har hänt
Den 5 december avslöjar Expressen att Stockholms regionpolischef tillika ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving i december 2021 polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.
Anmälan gjordes av Polismyndighetens nationella säkerhetschef (Ari Stenman) och det utpekade brottsoffret var Linda Staaf, underrättelsechef vid Nationella operativa avdelningen, (Noa). Enligt misstankarna begicks brotten mellan januari 2015 och slutet av november 2021.
Uttryckt oro
Bakgrunden är att Staaf i början av september 2021 kontaktat säkerhetschefen och uttryckt oro för sin egen säkerhet. Till Expressen säger Staaf att oron bland annat grundade sig i att det upprepade gånger begärts ut handlingar från Polismyndigheten om henne själv och hennes arbete.
Enligt Staaf har hon inte känt till polisanmälan och sagt bestämt nej då säkerhetschefen under mötet frågat om hon upplevt sig utsatt för brott av Mats Löfving.
– Jag har inte blivit utsatt för något brottsligt, däremot har det funnits ett respektlöst beteende som jag varit orolig för och som jag till slut valde att prata med säkerhetschefen om, säger Staaf i en intervju med Dagens Nyheter..
Vad det respektlösa beteendet bestått i vill hon under intervjun inte kommentera närmare.
Polisanmälan gjordes den 13 december 2021. Två dagar senare beslutade överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren att inte inleda förundersökning. Han gjorde bedömningen att inget av det som beskrivs når upp till de misstänkta brotten, utan att det varit “mer fråga om svartsjuka” från Löfvings sida.
Misstänkt misshandel
Den 9 december i år kan Expressen berätta att Löfving även polisanmälts misstänkt för att ha misshandlat Linda Staaf.
Anmälan gjordes i september 2020 av Ebba Sverne Arvill, chef för polisens avdelning för särskilda utredningar. Även den anmälan avskrevs kort därefter ned av chefsåklagare Anders Jakobsson.
Ebba Sverne Arvill säger till DN att hon av en icke namngiven kvinnlig polischef fått berättat för sig om en situation som hon bedömde rörde sig om misshandel. Polischefen ska senare ha tagit tillbaka uppgifterna och sagt nej till att polisanmäla.
Sverne Arvill gick därför själv vidare med anmälan, som hon bekräftar för tidningen rörde Mats Löfving som misstänkt och Linda Staaf som målsägande. Hon säger sig också ha informerat rikspolischef Anders Thornberg om anmälan.
Även om detta ärende säger Linda Staaf att hon inte blivit utsatt för något brottsligt.
Utredde tjänstefel
Staaf anställdes som underrättelsechef vid Noa 2015 efter beslut av Löfving, som då var chef över Noa.
De två hade tidigare arbetat tillsammans på polisen i Östergötland. I polisanmälan från december 2021 står det enligt Expressen att Löfving och Staaf varit närstående. Det tillbakavisas av Staaf, som säger att de utvecklat en "privat men ytlig relation".
– Då menar jag ytlig relation, punkt. Det har inte varit ett förhållande, det blev aldrig ett förhållande. Det har inte varit ett hemligt förhållande, det har absolut inte varit närstående, säger hon till TV4:s Nyhetsmorgon.
Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid särskilda åklagarkammaren, inledde i januari i år en så kallad förutredning av hur tillsättningen av Linda Staaf gått till. Detta på grund av uppgifterna om att Staaf och Löfving haft en relation.
Utredningen ledde aldrig till någon förundersökning eftersom det enligt åklagaren inte fanns anledning att anta att brott begåtts.
Thornberg tillsätter utredning
Rikspolischef Anders Thornberg säger till Expressen att polisen tar det som hänt ”på största allvar och hanterar det med de rutiner som finns”. I söndags meddelade även Thornberg att han tillsatt en extern utredare ska göra en fullständig genomlysning av härvan.
Utredningen ska vara klar senast den 28 april nästa år.
På måndagen meddelade Åklagarmyndigheten att en förundersökning om grovt tjänstefel vid tillsättningen av Linda Staaf nu har inletts.
– Det är nya uppgifter i anmälningar, i medierna, och det är också saker som vi redan kände till som fått kanske en viss annan betydelse i ljuset av de här uppgifterna som kommit fram, säger Bengt Åsbäck som leder förundersökningen.
Löfving petas
Senare under måndagen meddelade rikspolischef Anders Thornberg att Mats Löfving tills vidare får andra arbetsuppgifter. Biträdande regionpolischef Mattias Andersson går in som tillförordnad regionpolischef med omedelbar verkan.
I en skriftlig kommentar till TT säger Mats Löfving att han kliver åt sidan efter samtal med rikspolischefen och att han välkomnar en förundersökning så att "alla får de svar som efterfrågas".
Fakta: Grovt tjänstefel
Enligt brottsbalkens 20 kapitel, 1 § ska den som "uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning genom handling eller underlåtenhet åsidosätter vad som gäller för uppgiften" dömas för tjänstefel.
Påföljden är böter eller fängelse i högst två år.
Vid grovt brott är påföljden fängelse i mellan sex månader och sex år.
"Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om gärningsmannen allvarligt har missbrukat sin ställning eller om gärningen för någon enskild eller det allmänna har medfört allvarligt förfång eller otillbörlig förmån som är betydande".
Källa: Brottsbalken