Annons

Haschköp i Christiania kan ge dubbelt straff

Köp och försäljning av hasch i Christiania i Köpenhamn kan i framtiden ge dubbla böter. Åker någon fast en andra gång väntar fängelse.
Efter dödsskjutningen på Pusher Street i fristaden vill Danmarks regering ta i med hårdhandskarna.
Danmark • Publicerad 6 september 2023
Polisen utanför stadsdelen Christiania i Köpenhamn efter att en man i slutet av augusti blivit ihjälskjuten i fristaden. Arkivbild.
Polisen utanför stadsdelen Christiania i Köpenhamn efter att en man i slutet av augusti blivit ihjälskjuten i fristaden. Arkivbild.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix/TT
Justitieminister Peter Hummelgaard (S) och den danska regeringen vill att köp av hasch i Christiania i framtiden ska ge dubbla straff.
Justitieminister Peter Hummelgaard (S) och den danska regeringen vill att köp av hasch i Christiania i framtiden ska ge dubbla straff.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT

Den danska regeringen vill göra en lagändring så att det blir möjligt att införa skärpta straff i avgränsade zoner. En av zonerna ska kunna vara Pusher Street i stadsdelen Christiania, som är känd för sin öppna narkotikaförsäljning i så kallade haschbodar.

I slutet av augusti sköts en 30-årig man ihjäl och fyra andra personer skottskadades i Christiania i en konflikt mellan två kriminella gäng. Efter händelsen har fristadens självstyre krävt att polisen ska stänga den ökända gatan.

"Mot en permanent stängning"

Annons

– Denna åtgärd är det första stora steget mot en permanent stängning av Pusher Street, säger justitieminister Peter Hummelgaard (S) vid en pressträff.

I en så kallad straffzon ska köp eller försäljning av hasch kunna ge dubbla straff. Vid en första förseelse handlar det om dubbla bötesbelopp, men om en person åker fast en andra gång väntar fängelse. Det ska dock tydliggöras i lagen att personer som har ett dokumenterat och pågående missbruk av narkotika ska få en varning vid en första förseelse.

Hulda Mader, Christianias talesperson, tror att skärpta straff kan minska efterfrågan på hasch och att antalet försäljare på gatan kan minska.

– Jag kan tänka mig att det är några kunder som kommer att tycka att det inte är så trevligt att få betala dubbla böter och i slutändan kunna hamna i fängelse, säger Hulda Mader.

Har zonförbud redan

Regeringen vill även skärpa straffen vid överträdelse av de så kallade zonförbuden. Polisen i Danmark kan redan nu upprätta zonförbud, vilket innebär att gängkriminella inte får vistas i vissa områden under en viss tid på dygnet.

Ett lagförslag ska läggas fram i folketinget – det danska parlamentet – så fort som det är möjligt.

Fakta: Christianias historia

I slutet av 1960-talet började den danska försvarsmakten utrymma det som kallades Bådsmandsstræde kaserne i Christianshavn i Köpenhamn.

Husockupanter med drömmar om att bygga ett alternativt samhälle flyttade in och den 26 september 1971 utropades "fristaden Christiania".

1989 stiftades en särskild lag för Christiania av folketinget. De som bodde där fick kollektiv brukarrätt och rätt till viss självförvaltning. Avtalet sades 2004 upp till den 1 januari 2006.

2005–2007 förhandlade Christiania och staten om områdets framtid men nådde inte någon uppgörelse.

Högsta domstolen slog 2011 fast att staten äger och har oinskränkt makt över området.

Sedan 2012 ägs marken av Fonden Fristaden Christiania, som köpte loss den för 76,2 miljoner danska kronor. Invånarna betalar hyra för sitt boende.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons