Hat och hot mot kvinnor från antiken till i dag
Det brittiska professorn Mary Beards lilla skrift Kvinnor & makt - ett manifest bekräftar något som jag sedan länge misstänkt: vi lever inte i moderna tider. I de två föreläsningar vars manus här finns i bokform spårar Beard metoder och retorik som använts för att tysta och trakassera kvinnor i vår samtid och spårar den tillbaka till antiken.
Lite har förändrats. Antika litterära och politiska superstjärnor hånar kvinnor med samma retorik som dagens internettroll, om än bättre stavat. Härskarteknikerna uppfanns på antiken, eller kan i alla fall spåras minst så lång tillbaka. Beard använder som exempel hur Penelopes kaxige tonårsson uppmanar sin mor, den visa Penelope, drottning över Ithaka i rakt nedstigande led i ett materlinjärt samhälle, det vill säga ett där makten ärvdes på mödernet, att hålla tyst och fortsätta väva som en duktig, tyst kvinna. Man påminns om att en yngling uppmanade Hillary Clinton att gå över från politik till stickning i tidskriften Vanity Fair förra året. Gå tillbaka till din vävstol, Penelope!
Ovidius går än längre och låter näbbiga kvinnor få tungan utsliten eller förvandlas till kor (!) så att mannen kan skratta åt hennes förtvivlade råmanden som ingen längre förstår.
Mary Beard är inte bara professor i Cambridge och en av världens mest respekterade klassicister, hon är också programledare för dokumentärserier om antiken och, som vi ser här, en bästsäljande författare.
Hon är väl kvalificerad för att skriva en bok om retorik för att tysta kvinnor i det offentliga livet. Hon utsätts själv för en störtflod av hat och hot i sociala medier, som många kvinnor på maktpositioner. Bland annat marscherade trollarmén mot att Beard kom med det för antikare självklara konstaterandet att Rom, världens första miljonstad och centrum i ett världsomspännande imperium, hade folk av många olika hudfärger. Politiskt korrekt feministpropaganda, ropade trollarmén, inte sant! Att Beard är ledande inom sitt fält brydde de sig föga om, de visste bättre.
Beard använder i boken hotelser mot henne och andra kända kvinnor och jämför med hat och hot mot kvinnor under antiken och ser en retorik och metod som är till förvillelse lika.
Hon poängterar att det finns en gräns för hur tunga växlar man kan dra på det: vi lever trots allt i ett radikalt annorlunda samhälle. Men hon belyser att kvinnohatet är så noga inskrivet i vår litterära kanon och politiska retorik att vissa inte ens kan urskilja mönster som finns där.Man tar för givet att kvinnorösten beskrivs som ”gnäll” och ”kackel”, medan mannen står för muthos, den tryggt låga stämma som levererar logik och statsmannaskap i det offentliga rummet.
Om du vill bli rejält förbaskad, underhållen och allmänbildad på samma gång är Kvinnor & makt rätt val.
Om du inte tidigare intresserat dig för antiken, är den en ögonöppnare. Det moderna är en tunn fernissa över Telemachos och Tarquinius röster.
BOK
Kvinnor & makt – ett manifest
Författare: Mary Beard
Översatt av: Annika Hultman Löfvendahl Förlag: Norstedts