Het sommar för Hammerfall

Sweden Rock Vi laddar inför Sweden Rock Festival med en intervju med Göteborgsbaserade Hammerfall.
Publicerad 3 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Dominion är Hammerfalls elfte album, och den här gången vill det rutinerade gänget inte lämna något åt slumpen. Entusiasmen för det nya verket är på topp efter inspelningen i Los Angeles med James Michael producent, låtskrivarpartner och sångare i Sixx:A.M. vid rodret.

Således är alla inblandade noga med att allt ska fungera när lanseringen går in i sin mest intensiva fas.

– Vi har tagit in en projektledare för att allt ska gå rätt till, säger Hammerfalls sångare Joacim Cans. Vi har alltid varit ett selfmade band tidigare, förutom under vår mörka tid i samband med förrförra skivan Infected, men vi tror otroligt mycket på den här plattan.

Sångaren berättar att en annan form av arbete alltid följer när sista tonen på en skiva är satt. Ett omslag ska tas fram, liksom en booklet och mycket annat.

Därefter börjar turnerandet eller som i det här fallet festivalsäsongen, och i år ingår Sweden Rock i den svängen. Sedan ska bandet bland annat bege sig til Colombia för att göra hela sex konserter. Ett ovanligt turnémål men gensvaret efter ett gig där i fjol var så starkt att det blev en miniturné i år.

– Det är väldigt kul att komma till städer vi inte ens har hört talas om tidigare, och inte för att nu förringa Colombia, men det är en bra förberedelse inför de stora grejorna också.

De stora grejorna är en efterföljande turné i Nordamerika i höst. Hela trettiotvå spelningar ska avverkas och om något utgör första smakprovet från Dominion, ”(We Make) Sweden Rock” en varudeklaration för Hammerfalls gärning och vad de representerar ute i världen. Men Joacim tvekar lite när jag undrar om denna sång är representativ för sångsamlingen som helhet.

– Både ja och nej. Vi tänker alltid album när vi gör musik, vissa element ska alltid finnas med för att variera. Men den här låten står lite utanför. Så det är jävligt svårt att svara på. Den är en hyllning till den svenska hårdrocksrörelsen, men det är också en bit av en tolvlåtars hårdrockstårta skriven och inspelad under samma period. Sedan måste jag säga att vi tagit ut svängarna ganska mycket på den här plattan.

När Joacim pratar om Dominion sprudlar positivismen, och ovanämnde James Michael är en av anledningarna. Den goda relationen med producenten mynnade ut i det fjärde albumet på raken med Hammerfall. Ett gott samarbete verkar ha slagit rot mellan de båda parterna.

– Det tycker jag. Sedan har han så stor kunskap, och det vill vi utnyttja. Det är ren magi som skapas med teamet vi har nu.

Frontmannen säger att det är sjukt hur det färdiga resultatet kan kännas så ”j-vla vitalt”, men en avgörande faktor är att alla har kul. För egen del skulle han aldrig byta ut HammerFall mot något annat.

Enligt Joacim har bandet trots en del svackor likt ett fint vin bara blivit bättre och bättre. Det har trots allt fått ”ligga till sig” sedan 1993. Det var då gitarristen Oscar Dronjak hoppade av sitt dåvarande band Ceremonial Oath och bildade Hammerfall. Joacim anslöt tre år senare och första albumet Glory to the Brave kom året därpå. Sedan starten har ett tiotal medlemmar kommit och gått, och i dagens läge är Oscar och Joacim de enda konstanta.

Joacim berättar vidare att han och Oscar har en tydlig vision om åt vilket håll de vill ta bandet. Sedan kan sångaren hysa viss förståelse om en ny medlem skulle vilja komma in och ändra på den inriktningen. Men inte mer än så.

- I så fall vore det nog bättre om han gjorde det i ett annat band. Sedan om jag själv en vacker dag skulle hoppa in i ett annat band skulle jag också ha idéer, men om jag gjort det direkt hade de andra hatat mig.

På tal om andra idéer. I och med Körslaget började du ägna dig åt andra saker än Hammerfall för drygt tio år sedan? Jag kan tänka mig att uppmärksamheten du fick då var svår att förutse?

- Ja, definitivt. Men jag kan inte sticka under stol med att jag inte var deras förstaval. Fast jag hade gjort Fångarna på fortet och Så ska det låta tidigare, så de ville väl testa mig. Men det var otroligt viktigt att göra det på mitt sätt, det var ändå jag som ställde upp med mitt varumärke. Sedan kunde jag inte i min vildaste fantasi tro att jag skulle vinna. Det var helt galet.

Efter Körslaget fick du en stor roll i rockmusikalen Rock of Ages?

– Det var fantastiskt. Det hände när vi tog paus från musiken. Jag skulle vara ledig i ett år, men det blev två. Just i samband med att jag kom med i teatern såg jag dansarna där stretcha och ta hand om sig. Samtidigt såg jag vänner som fått tjocka magar. Men det var på teatern jag hittade verktygen att åldras med värdighet. Det inspirerade mig.

Hur ser du på Hammerfalls karriär så här långt?

– Det har varit en fantastisk resa. Det har gått up och ner, men efter tjugotvå år är vi fortfarande ett band att räkna med. I min värld är det helt otroligt. Heavy metal på åttiotalet höll i åtta år, så det är nästan overkligt. Och att vi nu sitter här med ett vitalt album nummer elva är fantastiskt. En del av det har att göra med att man tar hand om sig själv. Att man tränar och äter rätt, så att hjärnan håller sig kreativ. Sedan hatar jag att sitta ensam på ett hotellrum och få ångest. Men det behövs samtidigt, ingen som varit kär har skrivit mästerverk .

Men den där biten uppvägs när du ställer dig på en scen?

– När vi går upp på scen är jag så j-vla fokuserad, och kicken man får av publiken är enorm. Sedan måste man hitta olika sätt att samla tankarna. Det går inte bara att lalla runt. Så jag kan förstå att många av de stora äldre artisterna aldrig kan släppa det här eftersom det är det enda de kan.

bild 1/2
Hammerfall på Sweden Rock Festival 2015.Foto: Claudio Bresciani / TT
Joacim Cans är sångare Hammerfall. Foto: Jessica Gow / TT
Hammerfall på Sweden Rock Festival 2015.Foto: Claudio Bresciani / TT
Joacim Cans är sångare Hammerfall. Foto: Jessica Gow / TT
Fakta:

Sweden Rock Festival

Årets Sweden Rock Festival pågår 5 – 8 juni. Drygt åttio band kommer att spela på festivalens totalt fem scener.

Hammerfall spelar på lördagen, 8/6, på Rock Stage 19.15

Peter Eliasson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.