Annons

Hjälpte utredarna – vill ha ännu kortare straff

Männen medverkade till att brotten de dömdes för kunde klaras upp och fick straffet kortat.
Men inte tillräckligt mycket ansåg de, och överklagade domen till HD.
Nu får de medhåll av riksåklagaren som även hon anser att fängelsestraffen bör kortas mer.
Brott • Publicerad 7 september 2022
Högsta domstolen kommer att ta upp fallet med straffnedsättningen för två män som medverkat i utredningen av brott de själva begått. Arkivbild.
Högsta domstolen kommer att ta upp fallet med straffnedsättningen för två män som medverkat i utredningen av brott de själva begått. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

"Om det ska vara ett reellt incitament att medverka i utredningar och bidra till att brott klaras upp måste straffnedsättningen vara ganska påtaglig", säger vice riksåklagare Katarina Johansson Welin i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Männen dömdes till sex års fängelse för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Bland annat då männen berättat för polisen om brotten, och därmed bidragit till att de kunde klaras upp, fick de en nedsättning av fängelsestraffen med tio respektive tolv månader av hovrätten.

Annons

Männen har överklagat domen till Högsta domstolen (HD), då de anser att straffet borde kortats mer. I ett yttrande som riksåklagaren nu skickat in till HD motsätter hon sig inte männens krav på ett lägre straff.

Enligt Katarina Johansson Welin så bör nedsättningen av straffet normalt vara ungefär 30 procent, vilket i männens fall skulle motsvara en förkortning med cirka två år.

Högsta domstolen har beslutat att målet ska prövas.

Fakta: Tänkt som motivation

Möjligheten att få lägre straff om man lämnat uppgifter som är av väsentlig betydelse för att utreda straffet infördes i brottsbalken 2015. Möjligheten till lägre straff är tänkt att fungera som en motivation för en misstänkt att berätta om sin brottslighet och på så vis underlätta utredningsarbetet.

I somras infördes en ny bestämmelse som innebär att man kan få straffrabatt inte bara om man berättar om brott man själv begått utan även om andras brottslighet.

Källa: Åklagarmyndigheten

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons