"Hotel Rwanda"-hjälte nekas borgen

Publicerad 2 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Paul Rusesabagina (i mitten) omgiven av sina advokater vid ett tidigare tillfälle i rätten. Arkivbild.
Paul Rusesabagina (i mitten) omgiven av sina advokater vid ett tidigare tillfälle i rätten. Arkivbild.Foto: Muhizi Olivier/AP/TT

Paul Rusesabagina, den tidigare hotelldirektören som blev världskänd genom filmen "Hotel Rwanda", nekas borgen igen. Orsaken är att det finns en risk för att han flyr, enligt en domstol i Rwandas huvudstad Kigali.

Den 66-årige Rusesabagina är anklagad för en rad brott, bland annat terrorism, och riskerar livstids fängelse om han fälls. Han har tidigare begärt borgen på grund av hälsoskäl, men nekats.

I slutet av augusti i år försvann Rusesabagina från Förenade arabemiraten, där han befann sig. Några dagar senare visades han upp i handfängsel i Kigali.

Hans anhöriga tror att rwandiska myndigheter förde bort honom, något som Rwandas nuvarande president Paul Kagame förnekar.

Rusesabagina lämnade Rwanda efter folkmordet 1994, då hans agerande räddade livet på över 1 200 personer. Han har varit mycket kritisk mot Paul Kagame.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.