Annons

Hungrig elefantflock närmar sig miljonstad

En flock med vilda asiatiska elefanter närmar sig staden Kunming, provinshuvudstaden i Yunnan i södra Kina. Flocken färdas i riktning mot stadskärnan, trots myndigheternas försök att lotsa dem på en annan kurs.
Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En flock med asiatiska elefanter närmar sig miljonstaden Kunming i jakt på mat, elefanterna på bilden har det dock på sitt torra då de bor på den australiska djurparken Taronga i Sydney. Arkivbild.
En flock med asiatiska elefanter närmar sig miljonstaden Kunming i jakt på mat, elefanterna på bilden har det dock på sitt torra då de bor på den australiska djurparken Taronga i Sydney. Arkivbild.Foto: Mark Baker/AP/TT

Bland annat har vägspärrar och lockbeten i form av flera ton stora mathögar använts, men utan effekt.

Under onsdagen befann sig de storvuxna däggdjuren endast några kilometer utanför staden, som har en befolkning på uppåt åtta miljoner invånare, uppger det statliga tv-bolaget CCTV.

Annons

Elefantflocken, som består av tre kalvar och tolv fullvuxna individer, tros i månader ha färdats över 50 mil från ett naturreservat i landets södra ände. På sin färd norrut har de setts trampa ner fält och korsa motorvägar.

Det är ännu oklart varför elefanterna rör sig norrut. Den statliga nyhetsbyrån Xinhua uppger att minskad växtlighet i landets södra delar i kombination med ett ökande antal elefanter har gjort tillgången på föda knapp.

I jakt på föda uppges elefanter, i gränsområdet mellan Kina, Vietnam, Laos och Myanmar, i allt större utsträckning börjat nalla grödor från lokala odlingar. Något som lett till stora materiella skador och ökat spänningen mellan människa och djur i området.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons