Annons

Hur kontroversiellt?

ledare Maud Olofsson har lagt fram ett förslag om att småbarnsföräldrar som flyttar till Sverige ska ha kortare föräldraledighet, för att undvika den arbetsmarknadspolitiska kvinnofällan i att nyanlända invandrarkvinnor med små barn väljer att ta ut svensk föräldraledighet i stället för att börja det hårda och motiga arbetet med att ta sig in på arbetsmarknaden i det nya landet.
Publicerad 21 juni 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Maud Olofsson har lagt fram ett förslag om att småbarnsföräldrar som flyttar till Sverige ska ha kortare föräldraledighet, för att undvika den arbetsmarknadspolitiska kvinnofällan i att nyanlända invandrarkvinnor med små barn väljer att ta ut svensk föräldraledighet i stället för att börja det hårda och motiga arbetet med att ta sig in på arbetsmarknaden i det nya landet.Förslaget har väckt många upprörda känslor och på flera håll uppfattats som diskriminerande mot invandrare och det är inte svårt att se hur man kan tolka det så. Tyvärr är detta en av bieffekterna av att generellt invandringskritiska partier som SD fått monopolisera debatten om integration på sista tiden: alla förslag ses i skimret av en invandringsbegränsande immigrationspolitik och det antas att förslag som har med integration att göra syftar till att begränsa friheten för och bestraffa personer av utländsk härkomst. Maud Olofsson är kanske den svenska politiker som har den mest positiva synen på nyanlända invandrarkvinnors roll på arbetsmarknaden, Förslaget bör alltså diskuteras ur ett arbetsmarknadspolitiskt perspektiv. Däremot kan man med rätta ställa sig frågan om huruvida pragmatism i det här fallet ger att man måste tänka praktiskt snarare än ideologiskt även i andra arbetsmarknadspolitiska frågor. För Centern finns det till exempel ett ideologiskt inslag i strävan efter en mer rörlig arbetsmarknad. Men ska man se till vad som fungerar eller inte så bör man i konsekvensens namn också tänka på det viset i andra arbetsmarknadsfrågor, vilket kan innebära att ge avkall på sina principer. Förhoppningsvis har Centern och Maud Olofsson funderat på huruvida en konsekvent pragmatism inom det här politikområdet är önskvärd innan man kommit med förslaget.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons