Annons

I natt förmörkas en stjärna

Nyheter Det ovanliga fenomenet kallas stjärnockultation och beror på att asteroiden Roma, i bana mellan Mars och Jupiter, då passerar framför stjärnan Yed Prior i Ormbärarens stjärnbild.
Publicerad 8 juli 2010 • Uppdaterad 13 december 2021
Inatt kan du se en stjärna slockna. Foto: Scanpix
Inatt kan du se en stjärna slockna. Foto: Scanpix

Det ovanliga fenomenet kallas stjärnockultation och beror på att asteroiden Roma, i bana mellan Mars och Jupiter, då passerar framför stjärnan Yed Prior i Ormbärarens stjärnbild.Skuggan från asteroiden faller i en drygt fem mil bred zon som sträcker sig från Stockholms skärgård via östra Småland, Blekinge och Skåne. Normalt krävs teleskop för att uppfatta en stjärnförmörkelse, men i natt räcker det med blotta ögat eller en vanlig fältkikare.Stjärnan finns i sydlig riktning, cirka 25 grader över horisonten. Det gäller att veta vart man ska rikta blicken. På sju sekunder är fenomenet över, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons