Annons

Idrottsrörelsen inte nöjd med regeringen

Opinion Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber var besviken när regeringen lagt fram sin budget för nästa år.
Publicerad 30 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Vallöftet om en höjning av anslaget till idrotten med 272 miljoner blev noll kronor.Idrottsminister Gabriel Wikström (S) beklagade att han inte lyckats bättre i budgetförhandlingarna och hoppas på höjda anslag senare under mandatperioden. Men Riksidrottsförbundet tvingas skära ned på aktivitetsstödet till de lokala idrottsföreningarna nu. En ännu hårdare smäll drabbar många idrottsföreningar när de sociala avgifterna för anställda ungdomar höjs. Arbetsgivaravgifterna fördubblas i två steg nästa år och året därpå. För alla föreningar som har ungdomar anställda som ledare eller – i elitföreningarna – som spelare drabbas hårt. För Djurgårdens idrottsförening handlar det om 1,5 miljoner kronor per år, enligt Expressen. Djurgården är en stor elitklubb, men även mindre klubbar drabbas, relativt sett kanske minst lika hårt.Sannolikt kommer protestaktioner från såväl elitklubbarna som Riksidrottsförbundet och specialförbunden i ärendet. Att både drabbas av höjda skatter och realt sänkta bidrag slår hårt mot de ideella krafter som i all huvudsak driver svensk idrott. Idrotten har en mycket stor betydelse både för folkhälsan och för att ge ungdomar en meningsfull fritid. Den är värd en mindre snål behandling av regeringen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons