Annons

Ilska mot Mélenchon efter konspirationsutspel

Publicerad 7 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
"En blandning av paranoia och konspirationsteorier" har den franska vänsterledaren Jean-Luc Mélenchons senaste uttalanden kallats. Arkivbild.
"En blandning av paranoia och konspirationsteorier" har den franska vänsterledaren Jean-Luc Mélenchons senaste uttalanden kallats. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP/TT

Frankrikes vänsterledare Jean-Luc Mélenchon anklagas för att sprida konspirationsteorier inför nästa års presidentval, efter att han i en tv-sänd intervju sagt att det kommer att ske någon form av "allvarlig incident eller ett mord" före valet, samt att president Emmanuel Macron styrs av utländska krafter.

Mélenchon, som är ledare för partiet Det okuvade Frankrike, påstod även att Macron skulle ha "uppfunnits" av mäktiga utländska intressen och att dessa på förhand kommer att bestämma valets utgång.

Annons

– I varje land i hela världen har de uppfunnit någon som honom, som kommer från ingenstans men som stöttas av oligarkin.

Mélenchon har efter intervjun fått hård kritik för sina uttalanden. Frankrikes minister för medborgarfrågor Marlène Schiappa kallar dem "en blandning av paranoia och konspirationsteorier", och digitaliseringsminister Cédric O talar om "en katastrof för politiken och republiken".

Det är inte första gången Mélenchon skapat rubriker. 2019 dömdes vänsterledaren till tre månaders fängelse efter att ha knuffat en poliskonstapel och skrikit "Det är jag som är republiken!" i samband med en husrannsakan.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons