Annons

Imamer tar avstånd från rykten – "hatretorik"

Sveriges imamer uppmanas att ta avstånd från den kampanj som pågår där svensk socialtjänst anklagas för övergrepp mot muslimer.
Extremism • Publicerad 11 februari 2022
Mahmoud Khalfi, imam och direktör vid Stockholms moské är även ordförande i Sveriges Imamråd. Arkivbild.
Mahmoud Khalfi, imam och direktör vid Stockholms moské är även ordförande i Sveriges Imamråd. Arkivbild.Foto: Jessica Gow

Sveriges Imamråd och Förenade Islamiska föreningar i Sverige går nu ut i ett skriftligt uttalande där de tar avstånd från ryktesspridningen om socialtjänsten som sprids på nätet.

De uppmanar även imamerna i Sverige att ta upp kampanjen i samband med fredagsbönen.

Annons

– Imamerna spelar en viktig roll i samhället och i den muslimska minoriteten. Därför måste vi komma ut och ge rätt information och hjälpa till att lösa problemet med desinformationen, säger Mahmoud Khalfi, ordförande i Sveriges Imamråd.

Desinformationskampanjen handlar om att svensk socialtjänst anklagas för övergrepp mot muslimer och deras barn och riktar in sig på lagen om vård av unga (LVU). Ryktesspridningen tog fart på nätet i början av året och har spridits som en löpeld de senaste veckorna, bland annat på arabisktalande sociala medier och i kommentarsfält.

"Ökar motsättningarna"

Mahmoud Khalfi ser mycket allvarligt på att kampanjen som han anser svartmålar Sverige.

– Den ökar risken för motsättningar i samhället. Vi har fördömt den i de hårdaste ordalag, säger han.

Mahmoud Khalfi hänvisar till ett pressutskick som Sveriges Imamråd gått ut med och där rådet bland annat skriver:

”Imamer bör göra sitt yttersta för att motverka hatretoriken som spridit sig, upplysa sina respektive församlingar om osämjans frö som sås i samhället och hur man konstruktivt kan bidra med positiv förändring”.

Ser problem med LVU

Samtidigt framhåller Mahmoud Kahlfi att det, vid sidan av den pågående ryktesspridningen, också finns reella problem kring hur barn omhändertas enligt LVU. Problem som han menar ofta bottnar i bristande kunskaper hos personalen inom socialtjänsten.

– Det gäller att erkänna att det finns brister och problem, jag har själv sett konkreta fall där fel begåtts. Det kan handla om språk och traditioner som misstolkas, säger Mahmoud Kahlfi, som berättar att han själv länge arbetat med sociala frågor och har goda kontakter med myndigheterna.

Sveriges Imamråd berör också problemen i sitt pressutskick:

”Det är viktigt att berörda familjer ges moraliskt stöd och får praktisk hjälp med att nyttja sin juridiska rätt för att utredas lagenligt. Klagomål om tjänstemän inom socialtjänsten som misstänks för att ha utövat maktmissbruk bör omedelbart utredas”, skriver rådet.

Annons

Ytterligare en demonstration mot hur den svenska socialtjänsten arbetar kring omhändertagande av barn enligt LVU är planerad i Göteborg på söndag enligt Ekot.

En liknande protest ägde rum i Stockholm utanför riksdagen i måndags.

Fakta: Då kan barn omhändertas enligt LVU

LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) reglerar tvångsomhändertagande av unga personer i Sverige.

Ett omhändertagande kan göras på två olika grunder.

1. Om barnet eller den unge personen utsätts för "fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet (där det) finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas".

2. Om barnet eller den unge "utsätter sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet eller något annat socialt nedbrytande beteende".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons