Annons

"Inga ambitioner att sänka utsläppen"

Regeringens sänkning av drivmedelsskatten får skarp kritik från oppositionen. Kritiken går dels ut på att pengarna inte riktas direkt till landsbygden och dels försvårar klimatomställningen.
Politik • Publicerad 7 september 2023
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP). Arkivbild.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP). Arkivbild.Foto: Caisa Rasmussen / TT

Regeringen satsar nära 7 miljarder kronor i kommande budget på sänkta drivmedelsskatter.

Enligt Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Martin Ådahl kommer satsningen inte att gynna landsbygden på det sätt som Tidöpartierna lovade i valrörelsen.

Annons

– Landsbygden får inte det man lovade, de som är beroende av bil får inte det de blev lovade, samtidigt rusar utsläppen i andra änden eftersom man ger en bensinskattesänkning till storstäderna, säger han.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg är inne på samma spår.

– Regeringen är fortfarande otroligt långt från de 10 kronor vid pump som utlovades i valrörelsen. Jag tror att många väljare uppfattar det som lite av en bränslebluff. Dessutom går det att rikta stöd direkt till människor i glesbygd som är beroende av bilen, säger han.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi kallar förslaget för "ett skämt om det inte vore så allvarligt".

– De går fram med en skattesänkning på utsläpp på nästan sju miljarder kronor samtidigt som de igår presenterade en fjuttig klimatsatsning på fyra miljarder. Det är ingen tvekan längre om att den här regeringen inte har några ambitioner om att sänka utsläppen, säger hon.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons