Ingen brittisk plan för hävda restriktioner

Storbritannien förlänger nedstängningen av landet med minst tre veckor. Men det finns ingen tidsplan för när restriktionerna kan lyftas.
– Det vore oansvarigt om jag började ge er artificiella och godtyckliga tidsramar, säger utrikesminister Dominic Raab vid en presskonferens.
Publicerad 16 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Arkivbild.
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Arkivbild.Foto: Pippa Fowles/Crown Copyright/10 Downing Street via AP/TT

Storbritannien införde strikta karantänsregler den 23 mars med anledning av coronapandemin.

– Vår handlingsplan syftar till att steg för steg bromsa in spridningen av coronaviruset så att färre människor behöver sjukhusvård, säger Raab, som vikarierar för premiärminister Boris Johnson då denne är sjuk i covid-19

Enligt Dominic Raab finns tecken på att reglerna om att hålla avstånd ger utdelning. Detta trots att regeringens rådgivare antytt att det är svårt att dra några slutsatser, och att smittspridningen ökar i vissa miljöer, rapporterar BBC.

– Vi har inte fått ned smittspridningstakten så mycket som vi behöver, säger Raab om att nedstängningen fortsätter.

– Varje förändring av föreskrifterna om att hålla avstånd skulle riskera en markant ökning av antalet smittade, tillägger han.

Restriktionerna kan lättas under förutsättning att sjukvården klarar av att hantera situationen, att det blir en konstant nedgång i antalet nya dödsfall samt att trovärdiga data visar att smittspridningstakten avtar.

Enligt den senaste statistiken har drygt 13 700 dödsfall med koppling till covid-19 inträffat på brittiska sjukhus. Drygt 100 000 människor har konstaterats bära på viruset.

Storbritannien väntas förlänga karantänsåtgärderna. På bilden en folktom gata i London.
Storbritannien väntas förlänga karantänsåtgärderna. På bilden en folktom gata i London.Foto: Frank Augstein/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.