Ingen vet var kinesisk raket kommer krascha
Det 18 ton tunga förstasteget från den kinesiska rymdraketen kommer inom kort att störta mot jorden. Så mycket är alla överens om. Men när återinträdet i atmosfären kommer att ske, liksom var vrakdelarna kommer att krascha, är betydligt mer osäkert.
Raketsteget roterar runt jorden med en hastighet på närmare 30 000 kilometer i timmen vilket gör exakt tid och plats omöjliga att beräkna.
Det amerikanska försvarsdepartementet uppskattar att att återinträdet kommer att äga rum klockan 01 under natten till söndagen svensk tid. Men Pentagon anger ett stort osäkerhetsfönster ‒ nio timmar åt vardera håll ‒ vilket innebär att ett nedslag under lördagseftermiddagen inte är uteslutet.
Mellan Sydney och Medelhavet
Raketens omloppsbana har enligt BBC en lutning mot ekvatorn på 41,5 grader. Det innebär att eventuella vrakdelar inte kan att krascha längre norr- eller söderut än motsvarande nordlig och sydlig latitud.
Norden och större delen av Europa är alltså utom fara. Rymdskrotet kan inte slå ned längre norrut än Medelhavet. I söder går gränsen för nedslagszonen ungefär i höjd med australiska Sydney.
Kina har genomgående avfärdat riskerna och hävdar att större delen av raketsteget kommer att brinna upp i atmosfären.
– Sannolikheten att det orsakar skada på marken är extremt låg, sade försvarsdepartementets utrikestalesperson Wang Wenbin på fredagen.
"Inte ett önskvärt förfarande"
Oddsen må vara på Kinas sida, mest troligt är ett nedslag i havet, men så sent som i fjol slog vrakdelar av en annan Chang Zheng-raket sönder byggnader i Elfenbenskusten.
Jonathan McDowell, astrofysiker vid amerikanska Harvard-Smithsonian Center, håller med om att risken är liten. Men om Kina bara ändrar raketstegens utformning inför nästa uppskjutning går den att eliminera helt.
– Att ha massor av metallskärvor som flyger mot jorden i hundratals kilometer i timmen är inte ett önskvärt förfarande, säger han.
– Kina borde ge raketerna en ny design för att undvika detta.
Kina siktar på att bli en stormakt i rymden till 2030. En viktig del i den ambitionen är konstruktionen av en egen rymdstation, eftersom Kina inte deltar i samarbetet kring den internationella rymdstationen ISS.
Rymdstationen har döpts till Tiangong ‒ Himmelskt palats ‒ och en första modul sköts upp tidigare i april.
Raketserien Chang Zheng ‒ Långa marschen, döpt efter Röda arméns strategiska reträtt under det kinesiska inbördeskriget ‒ har använts i 50 år och är central för rymdprogrammet.
Chang Zheng 5B är en så kallad flerstegsraket, vilket innebär att den har flera raketsteg som vart och ett innehåller sina egna raketmotorer och bränsle.
Det är det första och största av Chang Zheng 5B:s steg som nu störtar mot jorden.
Källor: Rymdstyrelsen, BBC, Center for orbital and reentry debris studies