Annons

Investerare öser in pengar i Sverige

De utländska direktinvesteringarna i Sverige satte nytt rekord i fjol, enligt ny rapport från Business Sweden.
Den svaga kronan kan bara förklara en del av jättelyftet, enligt Lena Sellgren, organisationens chefsekonom.
Ekonomi • Publicerad fredag 06:19
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Arkivbild
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. ArkivbildFoto: Veronica Johansson/SvD/TT

Värdet på de utländska direktinvesteringarna i Sverige lyfte till 512 miljarder kronor i fjol, enligt halvstatliga Business Sweden. Det är nästan tre gånger så mycket som 2021, då de summerades till 178 miljarder.

Nivån är ett historiskt rekord med råge, enligt organisationen. Genomsnittet för utländska direktinvesteringar i Sverige per år under de gångna 20 åren ligger jämförelsevis på 126 miljarder kronor.

Svag krona kan ha betydelse

Annons

Sverige går med detta rakt emot en global trend som pekar tydligt nedåt för utländska direktinvesteringar – med undantag för Asien. Den positiva utvecklingen kommer trots ett ganska mediokert betyg i Business Swedens senaste mätning av investeringsklimatet i landet: 3,6 på en femgradig skala.

– Godkänt utan spets, säger Lena Sellgren.

Det ökade suget efter svenska tillgångar i fjol tog fart samtidigt som kronan tappade cirka 9 procent mot euron. I år har kronan fortsatt nedåt med ytterligare 7 procent och på tio år är kronans nedgång mot euron nu 37 procent.

TT: Är det en kroneffekt? Är det rea på svenska tillgångar?

– Jag är inte en av dem som tror att man rear ut Sverige. Men man får vara försiktig med att ha en för svag krona alldeles för länge, säger Lena Sellgren.

– Det är klart att på marginalen kan den svaga kronan ha betydelse, när du står inför ett investeringsbeslut. Men det är inte det som driver investeringarna. Det är efterfrågan och affären som är det centrala, tillägger hon.

Räknar med inbromsning

Det som lockar i Sverige är "vårt innovativa näringsliv", enligt Sellgren.

– Vi ligger långt fram inom digitaliseringen och den gröna omställningen – vi har den typen av kompetens och lösningar. Det attraheras man av, säger Sellgren.

– Miljöteknik, digitala lösningar och energieffektivisering lyfts fram i våra enkätundersökningar. Där är vi starka, tillägger hon.

Sellgren räknar med att utländska direktinvesteringar kommer att bromsa in i år och nästa år, både globalt och för svensk del.

Annons

Konjunkturen försvagas av inflations- och räntechocken och av ökade geopolitiska spänningar – både från Ukrainakriget och Kinas upptrappade hot mot Taiwan. Därtill kommer en global regionaliseringstrend och effekter av offentliga stödpaket i USA och europeiska länder för att flytta hem produktion.

För Sverige är det därför A och O att hålla infrastrukturen på topp – både fysiskt och digitalt – och erbjuda en säker, billig och grön energiförsörjning, enligt Sellgren.

– Sedan är det kompetensförsörjningen. Vi måste ha tillgång till kompetens och vi har ju ett ganska stort utanförskap i Sverige, som vi kanske borde ha jobbat med tidigare, säger hon.

Koranbränningar kan försvåra

Om Sverigebilden utomlands försämras – av allt från finansiella risker till koranbränningar och kriminalitet – kan det också bromsa och försvåra eller skapa risk för sanktioner och konsumentbojkotter.

– Det försvårar naturligtvis. Det är problematiskt. Men det beror på hur länge det här ligger kvar, säger Sellgren.

Svenska direktinvesteringar i utlandet hängde också med uppåt i fjol, till nästan 646 miljarder kronor, enligt Business Sweden. Det kan jämföras med 217 miljarder och 232 miljarder under 2020 respektive 2021.

Fakta: Stark position inom direktinvesteringar

Sverige har en oproportionerligt framskjuten position både som mottagare av och avsändare till utländska direktinvesteringar, om man jämför hur stor svensk ekonomi är.

Sveriges ekonomi var i fjol den 23:e största i världen mätt i bruttonationalprodukt (BNP), enligt Världsbanken. Men när det gäller utländska direktinvesteringar knep Sverige med 46 miljarder dollar plats nummer nio i världen enligt FN-organet Unctad. Det gjorde Sverige störst i Europa och bara några miljarder bakom Indien.

Som avsändare av utländska direktinvesteringar placerade sig Sverige också oproportionerligt högt, om man jämför med svensk BNP, med en tiondeplacering globalt med ett utflöde på 62 miljarder.

Fakta: Vad är utländska direktinvesteringar?

Internationella direktinvesteringar är finansiella transaktioner som företag genomför för att starta och köpa affärsverksamheter eller bedriva och expandera verksamhet i redan etablerade dotterbolag i andra länder än där moderbolaget har sin hemvist.

Statistiken samlas in av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Riksbanken. Den är en del av underlaget när man räknar fram den svenska betalningsbalansen gentemot omvärlden.

Beloppen i Business Swedens rapport, som bygger på SCB-statistiken, är i löpande priser.

I de finansiella flöden som omfattas av statistiken för utländska direktinvesteringar ingår även satsningar inom multinationella koncerner.

Fakta: Här hamnar de utländska satsningarna i Sverige

Närmare 15 000 utländska företag sysselsätter idag 750 000 personer i Sverige.

Det är framför allt företag med säte i de nordiska grannländerna och i andra europeiska länder som är närvarande i Sverige, där brittiska företag med 624 miljarder kronor i tillgångar i Sverige intar förstaplatsen. Tillsammans svarar europeiska företag för 85 procent av de utländska tillgångarna i Sverige. I siffran ingår nordiska företag, som har 21 procent.

Det mesta av de utländska satsningarna i landet finns i svensk tjänstesektor, där 66 procent av investeringarna ligger. Och inom tjänstesektorn dominerar investeringar i finans, försäkring och fastigheter.

Tillverkningsindustrin: 34 procent

Finans och försäkring: 25 procent

Fastigheter: 12 procent

Handel och service: 10 procent

Affärstjänster: 7 procent

Energi, vatten, återvinning: 5 procent

It och telekom: 5 procent

Övriga tjänster: 2 procent

Källa: Business Sweden

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons