Israel bombade mediebyggnad i Gaza
Trettonvåningsbyggnaden Jala Tower totalförstördes i den israeliska raketattacken som genomfördes på lördagseftermiddagen, bekräftar nyhetsbyrån AFP och den Qatarbaserade tv-kanalen al-Jazira.
I ett videoklipp från händelsen syns hur raketer slår ned i byggnaden som sedan rasar samman i ett moln av damm och rök.
Israel motiverar attacken med att palestinska islamiströrelsen Hamas – som kontrollerar Gaza – förvarade tillgångar i byggnaden som tillhörde Hamas militära underrättelsetjänst.
"Byggnaden rymde även kontor som tillhörde civila mediebolag, som terrorgruppen Hamas gömmer sig bakom och använder som mänskliga sköldar", säger Israels militär i ett uttalande.
Förvarnades av Israel
Uppgiften om huruvida byggnaden användes av Hamas har inte bekräftats av en oberoende part.
Jala Towers ägare Jawad Mehdi säger att han förvarnades om attacken en timme innan den ägde rum. I ett telefonsamtal som AFP har tagit del av hörs hur Jawad Mehdi vädjar till den israeliska officeren att ge dem ytterligare tio minuter för att journalisterna skulle ha tid att få ut all utrustning, men förgäves.
"Jag har arbetat här i elva år. Jag har bevakat många nyhetshändelser från den här byggnaden … nu har allt, på bara två sekunder, försvunnit", säger Safwat al-Kahlout på al-Jazira i en kommentar som publicerats på tv-kanalens Twitterkonto.
Kunde evakuera i tid
Amerikanska nyhetsbyrån AP:s vd Gary Pruitt säger i ett uttalande att han "är chockad och förfärad" av attacken, och att AP försöker få mer information om händelsen från israeliska myndigheter.
"Detta är en oerhört oroande utveckling. Vi undvek med knapp marginal en fruktansvärd förlust av liv. Ett tiotal AP-journalister och frilansare var inne i byggnaden, tack och lov kunde vi evakuera dem i tid. Världen kommer att få veta mindre om vad som händer i Gaza på grund av det som hände i dag", säger Pruitt.
Chefen för den franska nyhetsbyrån AFP:s utrikesredaktion Phil Chetwynd är en av många medieföreträdare som uttrycker avsky för bombningen och av hans uttalande att döma ser han medieorganisationerna som attackens mål.
"Vi är djupt chockade över att medieorganisationers kontor är måltavlor på detta vis och vi står i solidaritetens namn vid våra kollegor vid AP:s och al-Jazieras sida under denna svåra tid".
Jala Tower rymde även andra företags kontor samt lägenheter.
Tidigare attacker
I torsdags bombade Israel den 14 våningar höga byggnaden Al-Shorouk Tower i Gaza, enligt flera medier.
Internationella journalistfederationen (IFJ) fördömer bombningen och skriver i ett pressmeddelande att 15 internationella och inhemska mediebolag hade sina kontor i den byggnaden.
IFJ uppger att flera mediebolag även hade sina kontor i ett annat höghus i Gaza, Al-Jawhara Tower, som bombades i tisdags.
"Internationella journalistfederationen (IFJ) fördömer den israeliska militärens systematiska attacker mot medier och uppmanar det internationella samfundet att hålla Israel ansvarigt för dess brott mot mediers frihet", skriver IFJ.