Annons

Israel: Fortsätter med full styrka

Bombningarna av Gaza fortsätter med ytterligare döda och skadade – samtidigt som palestinska grupper avfyrar nya raketer mot Israel.
USA:s president Joe Biden betonar Israels rätt att försvara sig mot raketattackerna och uttrycker oro för interna våldsamheter mellan israeliska judar och araber.
Publicerad 15 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Palestinier i flyktinglägret Shati i Gaza betraktar byggnaden som bombades av Israel. Tio människor dödades i attacken.
Palestinier i flyktinglägret Shati i Gaza betraktar byggnaden som bombades av Israel. Tio människor dödades i attacken.Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Israels militär genomförde nya attacker mot Gaza under lördagen. Tio människor dödades av israeliska bomber mot ett hus i flyktinglägret Shati, däribland en mamma och hennes fyra barn, enligt palestinska sjukvårdare. Israel uppger att anfallet riktades mot en lägenhet som används av den palestinska islamiströrelsen Hamas som kontrollerar Gaza.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att landet kommer att fortsätta att agera med full styrka i Gaza, och att militäroperationen kommer att fortsätta så länge det är nödvändigt.

Annons

– Vi är inte den part som bär skulden för konfrontationen, det gör de som attackerar oss, säger Netanyahu i ett tv-sänt tal på lördagskvällen.

Oro för interna våldsamheter

Under eftermiddagen jämnade Israel ett höghus i Gaza med marken genom att beskjuta det med raketer. Höghuset rymde flera medieredaktioner, däribland Qatarbaserade tv-kanalen al-Jazira och amerikanska nyhetsbyrån AP. Ägaren till byggnaden fick en timme på sig att evakuera kontoren och bostäderna innan huset sprängdes av Israels flygvapen.

Bombningen fördöms av AP, al-Jazira och AFP. Israel försvarar attacken med att byggnaden användes av Hamas militära underrättelsetjänst. Uppgiften har inte kunnat bekräftas av en oberoende part.

USA:s president Joe Biden ringde upp Netanyahu under lördagen och betonade Israels rätt att försvara sig mot raketbeskjutningen, samtidigt som han uttryckte "stor oro" för den senaste tidens våldsamheter mellan judar och araber i israeliska städer, enligt ett referat på Vita husets hemsida.

Tusentals raketer mot Israel

Biden talade även i telefon med palestiniernas president på Västbanken, Mahmud Abbas, och uppmanade då Hamas att upphöra med raketbeskjutningen. Biden och Abbas enades i sin oro för civila dödsoffer i våldsamheterna.

Hamas och andra palestinska grupper fortsätter skjuta raketer över gränsen mot Israel. Omkring 2 300 raketer har avfyrats från Gaza sedan i måndags, av dem har 1 000 skjutits ned av Israel och 380 har slagit ned i Gaza, enligt Israel. Israel uppger sig ha genomfört fler än 1 000 flyg- och artilleriräder mot mål i Gaza under samma tid.

Under veckan som gått har 145 palestinier och 10 israeler dödats, däribland 41 palestinska och två israeliska barn.

Våldsamheterna inleddes i måndags när Hamas och andra palestinska grupper avfyrade raketer mot Israel som hämnd för att israelisk polis gått in i den för muslimer mycket heliga al-Aqsamoskéns område i Jerusalem. Israel svarade då med flygräder och senare under veckan en mycket kraftig beskjutning av mål i Gaza.

Polisen gick in i moskéområdet för att försöka kväsa protester mot avhysningar av palestinska familjer i stadsdelen Sheikh Jarrah i östra Jerusalem.

Bakgrund: Delad region

Bakgrund: Delad region

Palestina var under några decennier fram till andra världskriget ett brittiskstyrt område mellan Jordanflodens västra strand ("Västbanken") och Medelhavet. Efter kriget lade FN 1947 fram en delningsplan som innebar att två nya länder skulle bildas, ett arabiskt och ett judiskt.

Den arabiska statsbildningen skulle bestå av tre landområden, ett runt Gaza, ett stort sjok runt Jerusalem och en sektion vid libanesiska gränsen längst i norr. Judarna skulle få större delen av södra öknen, kustremsan där Tel Aviv och Haifa ligger, samt en nordöstlig sektion med Genesarets sjö. Jerusalem skulle inte ingå i något land, stadens status skulle avgöras senare.

Den judiska sidan sade ja till planen, araberna sade nej. Strider utbröt i området, och när judarna utropade självständighet invaderade grannländerna.

När krigsröken lagt sig 1949 hade Israel erövrat mycket mer areal än i delningsplanen, och konturerna av dagens läge började anas – ett sammanhängande Israel från Libanon i norr till Eilat nere vid Röda havet, medan palestiniernas områden krympt till Gazaremsan och Västbanken, utan fysisk kontakt med varandra.

Sedan dess har Israel, efter att ha gått segrande ur flera krig och med omfattande stöd från USA, blivit allt starkare, och även ockuperat fler landområden, däribland Gaza, Västbanken och östra Jerusalem som senare annekterades. Israel lämnade Gaza under 2005.

Palestinierna är ännu mer splittrade sedan valet 2006. Det vanns av islamistiska Hamas, som är terrorstämplat av västvärlden. De försökte samstyra med den tidigare ledande gruppen al-Fatah, men efter många turer slutade det med att Gazaremsan och Västbanken styrs som två separata enheter, den första av Hamas och den andra av al-Fatah. Inga ytterligare val har kunnat hållas.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons