Ivo kritiserar sen diagnos av blödarsjukt barn

Publicerad 11 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Ett barn i Jämtland tvingades söka vård flera gånger i åtta månader innan rätt diagnos kunde ställas. Arkivbild.
Ett barn i Jämtland tvingades söka vård flera gånger i åtta månader innan rätt diagnos kunde ställas. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ett barn i Jämtland hade återkommande problem med smärtor i fot och armbåge, men trots många sjukhusbesök, då barnet bland annat gipsades, dröjde det åtta månader innan ett blodprov visade att barnet led av en slags blödarsjuka.

De återkommande sjukhusbesöken ledde till att vården gjorde en orosanmälan. De gjorde också att barnet blev rädd och behövde sövas vid undersökning, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anser att flera misstag begicks när barnet vårdades, bland annat är myndigheten kritisk till att de bakomliggande orsakerna till smärtorna inte utreddes tidigare, även om vårdgivaren behandlade och undersökte barnet aktivt genom exempelvis röntgen och gipsning.

Den fördröjda diagnosen ledde till en ökad risk för allvarliga blödningar, skriver Ivo.

Vårdgivaren ska ta hänsyn till myndighetens beslut i det framtida patientsäkerhetsarbetet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.