Ivo om treårings död: Kapitalt misslyckande
— Ämnet för dagens pressträff är väldigt tungt, men desto viktigare, säger Sofia Wallström under pressträffen.
Hon kallar händelsen "ett kapitalt misslyckande från samhällets sida", eftersom samhället inte kunnat skydda flickan.
— Föräldrarna har fått sätta ramarna och barnets bästa har hamnat i skymundan. Vi menar att kommunen inte har tagit det yttersta ansvaret för flickan och gett henne det stöd hon haft rätt till, säger Sofia Wallström.
Ivo riktar därför kraftig kritik mot Norrköpings kommun, och konstaterar att kommunen gjorde "många allvarliga fel" i ärendet.
Granskningen visar att föräldrarna tilläts styra både planering och hur flickans hemflytt skulle gå till. Socialnämnden i Norrköpings kommun handlägger barnärenden på ett sätt som kan leda till allvarliga konsekvenser även för andra barn, konstaterar Ivo.
Missförhållandet är så allvarligt att Ivo har beslutat att förelägga kommunen att vidta åtgärder. Ett vite på 1 miljon kronor är kopplat till föreläggandet.
— Att ett barn mister sitt liv för att samhällets skydd inte räckte till får aldrig hända, ändå har det hänt, säger Sofia Wallström.
Omhändertogs tidigt
Flickan föddes i april 2016 och omhändertogs av socialtjänsten på BB när hon bara var några dagar gammal. Några veckor senare beslutade förvaltningsrätten med stöd av lagen om vård av unga (LVU) att flickan skulle tvångsvårdas och placerades i familjehem där hon växte upp.
Några månader före flickans tvåårsdag 2018 meddelade de biologiska föräldrarna att de ville ha tillbaka sitt barn och begärde att tvångsvården skulle upphöra. Socialtjänsten avrådde och förvaltningsrätten sade nej, men efter några rättsliga turer upphörde tvångsvården av flickan våren 2019.
I slutet av januari i år, tio månader efter det att de biologiska föräldrarna återfått vårdnaden, hittades flickan död i lägenheten i centrala Norrköping och föräldrarna greps.
Tidigare granskning
Tidigare har även Norrköpings kommun genomfört en granskning av hur socialtjänsten agerat i ärendet. I april kom kommunen fram till att det inte fanns några allvarliga brister i hanteringen, vilket NT rapporterat om
Bland annat granskade kommunen hur de två orosanmälningar som kommit in, bara veckor innan flickan hittades död, hanterats. Enligt den interna utredningen behandlades orosanmälningarna som de skulle, med bland annat hembesök och kontakt med BVC.
Kommunen beslutade efter den egna granskningen att det inte fanns skäl att göra en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
Men trots att ingen lex Sarah-anmälan gjorts har alltså Ivo nu, på eget initiativ, granskat kommunens agerande.
Beatrice Nordensson/TT
Flickan föds i april 2016 och omhändertas på BB när hon bara är några dagar gammal.
Några veckor senare beslutade förvaltningsrätten med stöd av lagen om vård av unga (LVU) att flickan skulle tvångsvårdas och placeras i familjehem där hon växer upp.
Några månader före flickans tvåårsdag 2018 vill de biologiska föräldrarna ha tillbaka sitt barn och begär att tvångsvården ska upphöra.
Socialnämnden avråder och förvaltningsrätten säger nej. Föräldrarna överklagar och våren 2019 upphör tvångsvården av flickan genom en dom från kammarrätten i Jönköping.
I slutet av januari i år, tio månader efter det att de biologiska föräldrarna återfått vårdnaden, hittas hon död i en lägenhet i centrala Norrköping.
Föräldrarna grips samma dag.
Pappan avlider i häktet. Mamman åtalas i maj för mord, två fall av synnerligen grov misshandel och brott mot griftefrid. Kvinnan förnekar brott.
Tingsrätten slog i juni fast att mamman vållat flickans död av oaktsamhet, det vill säga genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus. Samtidigt beslutade rätten om att hon skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Rättsmedicinalverket har i ett utlåtande konstaterat att kvinnan inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet och att det därför saknas förutsättningar för att döma henne till rättspsykiatrisk vård.
Källa: Domstolarna