Ja till fyra spår på stambanan

Skåne Fyra spår mellan Lund och Hässleholm och dubbelspår mellan Hässleholm och Kristianstad.
Publicerad 6 februari 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Hässleholm blir en viktig station längs höghastighetsbanan och Skånebanan.  Uteblir kopplingspunkten hämmar det utvecklingen i norra Skåne, menar byggföretagare i området.
Hässleholm blir en viktig station längs höghastighetsbanan och Skånebanan. Uteblir kopplingspunkten hämmar det utvecklingen i norra Skåne, menar byggföretagare i området.

Det är huvudprioriterade satsningar på sex sydsvenska regioners priolista till ny plan för utbyggnad av järnvägar och vägar fram till år 2029.

– Vi måste bygga ut stambanan mellan Lund och Hässleholm till fyra spår. Höghastighetsbanan är ett måste för att vi ska klara trafiken på stambanan när förbindelsen mellan Fehmarn och Danmark står klar 2028. I dag samsas Pågatåg, Öresundståg, SJ:s persontrafik och godstrafiken på de två spår som stambanan har i dag. Utbyggnaden är kärnan i Skånebilden och utgör grunden för den nationella planen, kommenterar regionrådet Mätta Ivarsson (MP) som även är ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Regionsamverkan Syd omfattar förutom Region Skåne även region Blekinge, Jönköping, Kronoberg, Halland, Kommunförbundet Skåne och Regionförbundet i Kalmar.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.