Ja till gårdsförsäljning stoppas av regeringen

Skåne På onsdagen tog riksdagen beslut om att öppna för gårdsförsäljning av vin och öl. Det drevs igenom av en politisk majoritet, men regeringen och Vänsterpartiet säger nej.
Publicerad 2 maj 2018 • Uppdaterad 30 november 2021

– Ett ja i riksdagen i dag betyder inte att gårdsförsäljning blir tillåtet inom kort. Eftersom riksdagens beslut är ett så kallat tillkännagivande, som innebär att regeringen uppmanas att säga ja till gårdsförsäljning, kommer regeringen med största sannolikhet inte att tillsätta en utredning med syfte att hitta en modell som inte hotar systembolagets monopol. Får vi en alliansregering efter valet så kommer den att utreda frågan för att sedan kunna genomföra beslutet. En sådan utredning skulle kunna vara klar till jul, säger Kristina Yngve, Centerns miljöpolitiska talesperson.

Det var förre jordbruksministern Eskil Erlandsson (C) som drev frågan om gårdsförsäljning i Alliansregeringen. Men det föll på att Kristdemokraterna och Liberalerna sa nej av alkoholpolitiska skäl. Systembolagets monopol fick inte hotas.

Frågan har diskuterats länge och det är först nu som det finns en politisk majoritet som vill tillåta försäljning av egenproducerat öl och vin hemma på gården.

De större vinodlarna har i dag ett stort flöde. Men de måste säga nej till alla besökare som vill köpa deras vin.

Kristina Yngve menar det det finns möjlighet att behålla statens monopol med gårdsföräsljning.

Stefan Olofso
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.