Jill avslutar Sommar i P1 med livemusik

Kultur och Nöje Vill inspirera och glädja lyssnarna.
Publicerad 13 juni 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Jill Johnson avslutar Sommar i P1 den 18 augusti. Foto: TT
Jill Johnson avslutar Sommar i P1 den 18 augusti. Foto: TT

Det här blir andra gången Jill Johnson får äran att sommarprata.

– Det känns smickrande att få frågan igen och som en ynnest att få avsluta och få spela musiken live, säger hon.

Vad hon ska prata om den 18 augusti när avsnittet sänds, har hon inte riktigt klart för sig ännu – hon har skrivit en hel massa, men inte sorterat tankarna färdigt ännu.

– Jag är i det läget att jag bara skriver ur mig, så det är både saker som är väldigt privata och politiska, allt möjligt, men jag försöker tänka att man är intresserad av mig och försöker hålla borta all ängslighet. Den publik som är nyfiken på mig ska också få träffa mig.

Hon kan i alla fall konstatera att hon är på en helt annan plats i livet nu än 2010, som var förra gången hon medverkade.

– Idag är jag 46 år – en vuxen kvinna mitt i livet med all den harmoni, men också det uppvaknande, som kommer med det. Jag har ändå gått igenom en sorg, min skilsmässa, som stötts och blötts i tidningarna trots att jag aldrig har pratat om den. Jag tänker inte prata om nu heller, men den har gjort att jag har ett helt annat register vad gäller lycka och dynamik i livet. Helt plötsligt har jag gått igenom golvet och varit nere i källaren. Då blir det väldigt högt upp till översta våningen och det uppskattar jag. Du hör, jag bara svamlar, men jag kommer att dela med mig ganska mycket av den jag är i dag och vad jag önskar människorna, säger Jill Johnson.

Eftersom hon avslutar säsongen är hon också mån om att hennes program ska bli positivt.

– Jag vill inte lämna mina lyssnare med något sorgligt och ledsamt utan vill, precis som med min musik, lyfta, glädja och inspirera och lämna dem med hopp om livet och framtiden.

Vilka låtar hon och hennes band ska framföra har hon heller inte bestämt, men att det blir brett och sång på svenska kan hon i alla fall utlova.

Utöver att själv medverka är Sommar ett program hon gärna lyssnar till.

– Jag har haft år då jag lyssnat varje dag, och jag tycker nio av tio sommarprogram är fantastiska. Jag älskar att få ta del av människors berättelser om sig själva och vad de varit med om. Sen finns det år då jag inte hört ett enda och år där jag valt ut tre program eller lyssnat på de folk pratar mest om. Jag älskar att vi har Sommar, det är en så fin grej och jag hoppas det alltid förvaltas på bästa sätt.

När tidningen pratar med Jill Johnson har hon precis återvänt från Gotland efter några dagars inspelning av nästa säsong av Så mycket bättre. Hon medverkade i programmet 2016 och har nu återvänt som en av årets gästartister.

– Det har varit fantastiskt. Dels att man är en av dem som fick frågan om att komma tillbaka, vilket någonstans är ett kvitto och en extra omfamning från musikbranschen, dels att få komma tillbaka till Grå Gåsen igen, som är ett jättefint ställe. Och det viktigaste av allt – att få tolka musik en gång till under de här förutsättningarna. Det är en jäkligt spännande process, säger Jill Johnson.

I sommar ska hon även ut på vad hon själv beskriver som en alldeles lagom stor turné och efter det väntar en ny tur till USA för att skriva musik.

– Jag känner att jag knäckt en ny låtskrivarkod – helt plötsligt går jag igång på att skriva musik på ett helt nytt sätt och det vill jag omfamna för jag är så rädd att det ska försvinna. Efter det ska jag göra en vinterturné, men sedan vet jag inte så mycket mer. För första gången i hela min karriär har jag inte bokat upp hela nästa år, säger hon.

Och för alla er som undrar om det blir fler säsonger av Jills veranda har hon ett positivt besked att ge.

– Det går på riktigt inte en enda dag utan att jag får beröm för det programmet och jag pratar fortfarande nästan varje vecka om Doug Seegers i någon form så med det gensvaret och den kärleken vill jag inte slarva över det. Men vi brainstormar hela tiden, så det finns definitivt planer på fler säsonger. Däremot har vi inget skarpt ”nu händer det”.

Ett måste för dig att göra på sommaren?

– Läsa en bok. Jag ser aldrig på tv och läser aldrig någonting utan jag bara jobbar och sover men jag är en sådan person som bara längtar efter när en bok tar tag i mig. Jag mår så bra då. Min bror, som jag är så stolt över, släpper en ny bok i augusti så den ska jag förstås läsa. (Det blinda spelet av Mark Johnson, reds. anm.)

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.